zondag 14 april 2019

14-04-2019: Biesboschdag

De moeder aller Biesboschvogels: Cetti's Zanger!
En voordat je het weet is er weer een jaar voorbij en is het weer tijd voor ons traditionele, jaarlijkse Biesboschdagje in april. Om acht uur waren René en Koert al in Leerdam en even later voegde ik me bij ze en zetten we koers naar de Brabantse Biesbosch. Het was bewolkt en koud en er stond een gure noordoostenwind, het was kortom heel ander weer dan we gewend zijn op zo'n Biesboschdag, want we hebben een lange traditie van mooie, aangename voorjaarsdagen. Niettemin zou het een fraaie dag worden, al ging het aanvankelijk allemaal wat moeizaam.
Onze eerste stop was in de Muggenwaard. Het water stond laag en er waren heel wat steltlopers aanwezig, waarvan een groepje van circa tien Kemphanen het meest opvallend was. Even later hadden we ons eerste mannetje Zomertaling van 2019 te pakken, dus dat was alvast niet gek. In de Noordwaard zaten wat meeuwen op het land, waaronder twee Zwartkopmeeuwen. Die zouden we nog geregeld tegenkomen vandaag, ze worden hier steeds talrijker. Bij de polder Hardenhoek hoorden we de eerste van vele Cetti's Zangers, en een ervan liet zich een paar keer fraai zien. Vandaag slaagde ik er zowaar voor het eerst van mijn leven in om deze normaal gesproken toch superschuwe donder op de gevoelige plaat vast te leggen. Daar was ik erg blij mee!
Steenuiltje voor zijn huis.
Twee verre Bontbekpleviertjes waren weer een jaarsoort, en enkele Rietzangers zongen, maar verder was het angstaanjagend stil qua voorjaarsvogels. Geen wonder, die gure noordoostenwind waait al een week of zo, en de trek ligt dientengevolge vrijwel stil. Er gebeurde dus eigenlijk niet veel. We liepen het pad af bij de Pannekoek, en aan het eind daarvan zat een Slechtvalk te rusten in een kale boom. Bij het uitkijkpunt van Spaarbekken Petrusplaat vloog een groep zwaluwen met Boeren-, Oever- en Huiszwaluw daarbij en die laatste was een jaarsoort. De Kuifduikers in zomerkleed die hier al een tijdje zitten, waren echter onvindbaar.
Op naar polder De Zalm dan maar, waar de Visarenden een nest zouden bouwen op een paar palen bij de elektriciteitscentrale daar. We zagen inderdaad wat takken liggen op de betreffende palen, maar fanatiek gebouwd werd er duidelijk niet. Wel zag ik even een Visarend in de verte, boven Hardenhoek,vliegen en naar beneden duiken. Een Gele Kwikstaart vloog over, evenals twee Lepelaars.
Zeearend!
Enfin, het liep allemaal niet erg en we besloten eerst maar te gaan lunchen. Intussen begon de zon zowaar een beetje te schijnen en na de lunch ging ineens alles beter. We reden terug naar de Hardenhoek, waar bij een klein huisje een Steenuil moest huizen die er op de heenweg niet zat, maar die nu voor z'n voordeur in het zonnetje zat. Dat was een meevaller. We gingen nog even langs bij de Petrusplaat en daar vonden we zowaar een van de Kuifduikers, zij het ver weg op het water. Weer terug in polder De Zalm zagen we nu alle drie een Visarend ver weg vliegen, maar van nestbouw was nog steeds geen sprake. Maar kijk, wat kwam daar aangevlogen? Een Zeearend! De vogel gaf een prachtige show, cirkelde minutenlang in de omgeving en kwam uiteindelijk onze kant op gezeild, waardoor we nog wat plaatjes konden schieten.
En nog een keer: Zeearend!
Ineens hadden we dus zowat al onze wenssoorten binnen. Wat nu gedaan? We besloten nog even naar de jonge Bosuilen te gaan in Leerdam, die keurig in hun boom op ons zaten te wachten. En zo werd het, na een moeizaam begin, alsnog een heel fijne Biesboschdag.
Bosuiltje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten