zondag 7 april 2019

07-04-2019: Een zomerdag rond Winterswijk

Een Visarend vloog over de steengroeve van Winterswijk.
Hoewel het voorjaar nog pril is, kunnen we gerust zeggen dat vandaag de eerste zomerse dag van het jaar was. De zon scheen en de temperatuur steeg voor het eerst dit jaar boven de twintig graden. Dat kwam goed uit, want ik had een afspraak met Chris en Wiegert om een dagje te gaan vogelen. Het werd de omgeving van Winterswijk: Bekendelle en de steengroeve bij Ratum voor de Oehoe, die daar weer zit te broeden. Het zou een leuke, zeer gevarieerde dag worden.
Ons eerste doel was Bekendelle, dat prachtige bosgebied waar alle Nederlandse spechtensoorten broeden, en ook de Kortsnavelboomkruiper die, ik zal het meteen maar zeggen, ook vandaag weer niet wilde meewerken. Wel zagen we er onder meer Glanskoppen (een jaarsoort), diverse Middelste Bonte Spechten, Vuurgoudhaantjes, Grote Lijsters en een overvliegende Slechtvalk. Toen het echt lekker warm werd, gingen de vlinders los. Vele Citroenvlinders, enkele Oranjetipjes, een Klein Geaderd Witje, een Gehakkelde Aurelia en Bont Zandoogje lieten zich zien. Chris ontdekte sporen van een Bruine Rat langs de oever van het beekje. En overal stonden Bosanemonen te bloeien, een prachtig gezicht.
Maar de Zwarte Specht en de Kortsnavelboomkruiper lukten niet vandaag.
Mijn eerste Gehakkelde Aurelia van 2019!
Er werd een Kraanvogel gemeld op een kwartiertje rijden, maar eenmaal ter plaatse bleek de vogel gevlogen. Dan maar naar de steengroeve, waar de Oehoe geheel volgens verwachting op haar nest zat. De vogel had het ook warm, ze zat te hijgen met de snavel open. We zagen een grote vos vliegen (vlinder), die dan ook hoogstwaarschijnlijk een Grote Vos was, maar helemaal hard maken konden we dat niet. Dat was erg jammer.
Ik zag een roofvogel aan komen vliegen en hé, dat was een Visarend! De arend liet zich fraai zien en draaide een paar rondjes voor de fotografen alvorens te verdwijnen. Dat was een onverwachte leukerd! We probeerden nog een andere ingang van het bos, in verband met de Grote Vos die hier regelmatig wordt gezien, maar alles was helaas afgesloten. Wel zagen we nog een Boomblauwtje voor de vlinderlijst.
Een tweede melding van kraanvogels (nu twee) leverde opnieuw niets op.
Putter bij de steengroeve.
Er werd een Grote Vos gemeld langs de Kuipersweg, vlakbij de Duitse grens, dus probeerden we die nog even. Hier vonden we wel Dagpauwoog, een zingende Geelgors, twee Levendbarende Hagedissen, een Groene Zandloopkever en bloeiende Akkerviooltjes, maar helaas: geen Grote Vos. We besloten er maar een punt achter te zetten voor vandaag. Het was een mooie dag geweest, met een paar missers, maar ook een aantal erg mooie soorten en een waar vlinderfestijn.
Mannetje Citroenvlinder in Bekendelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten