woensdag 3 oktober 2012

11-01-2010: naar de Biesbosch


Vorig jaar ontdekten we een prachtig natuurgebied vlakbij huis: de Brabantse Biesbosch. Dat klinkt misschien gek, want de Biesbosch is natuurlijk wereldberoemd, maar we hadden ons simpelweg nooit gerealiseerd dat het zo dichtbij was, die Biesbosch, en dat je er gewoon kon rondrijden. Maar goed, vandaag gingen Cilja en ik per auto richting Biesbosch. Het doel: flink veel leuke jaarsoorten. (Een leuke jaarsoort is een vogelsoort die je niet vaak ziet. Een soort waarvan je blij bent dat je ‘m weer in de tas hebt.) Zoals: de Toendrarietgans! Tijd niet gezien, die soort. Een tijd ook niet fanatiek gevogeld, moet ik er direct bij zeggen. Want een beetje vogelaar heeft geen moeite met de Toendrarietgans, die tik je eenvoudig binnen. Maar ik was blij met ‘m, vandaag.
We zagen maar liefst 17 zeldzame Grote zilverreigers, op een gegeven moment vlogen ze aan alle kanten op uit het riet, sjongejonge wat een schitterend gezicht. Nog beter: een Kleine zilverreiger in een slootje langs het Steurgat. Die is nog een aardig stuk zeldzamer dan de Grote zilver. Leuke jaarsoorten waren ook een vrouwtje Blauwe kiekendief en een Vuurgoudhaan.
Het mooiste fotomoment van de dag werd echter verzorgd door deze Torenvalk, die niet wilde wijken van z’n Biesboschbordje, ook al kwamen we met de auto vlakbij ‘m staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten