vrijdag 5 oktober 2012

22-04-2012: Naar zee!Vandaag ben ik met Chris en zijn broer Gijs met een boottocht over de Noordzee vanuit Den Helder mee geweest die werd georganiseerd door Pterodroma Adventures (www.pterodroma.com). Dergelijke tochten werden tot nu toe alleen in het najaar georganiseerd, en dan gaat het er natuurlijk om stormvogels, pijlstormvogels, jagers en dergelijke te vinden. Vandaag was het plan om vogeltrek over zee van nabij te bekijken.
De boot vertrok om half acht en we waren ruim om tijd in de haven van Den Helder aanwezig, om kwart voor zeven al, dus dat werd een tijdje wachten. We zagen Visdieven rondvliegen en enkele Lepelaars vlogen over. Ook hoorde ik een Boompieper roepend overtrekken.
Om half acht konden we volgens schema vertrekken. Het plan was dat we langs de Noordhollandse kust zouden varen, maar er werd eerst koers gezet richting Texel, waar in de Mokbaai al een tijdje een Brilzeeëend verblijft. Ondanks goed speuren bleef die echter voor ons verborgen, de afstand was ook wel erg groot. We voeren noordwaarts langs de Texelse kust en toen hadden we al Grote Sterns gezien, mijn 200e jaarsoort voor 2012, alsmede een groepje Eiders, waarvan we er later nog vijf zagen.Toen er begonnen werd met het zogenaamde 'chummen' (het lozen van visafval en andere 'lekkernijen' op het water) vloog er binnen een mum van tijd een hele zwik meeuwen achter de boot aan en daartussen vonden we een mooie tweede kalenderjaar Pontische Meeuw, die ons een groot deel van de reis zou vergezellen en zich leuk liet fotograferen, en een idem Geelpootmeeuw die helaas maar kort bleef. Door de meeste deelnemers werden ook Bruinvissen gezien, maar helaas moest ondergetekende die missen. Het was ook lastig, af en toe zo'n stukje rug plus vin boven water, je moet maar net de goeie kant op kijken.


De eerste Jan-van-Genten werden gezien, aanvankelijk op afstand, maar later ook dichterbij en het hoogtepunt van de trip werd gevormd door de twee Genten die geruime tijd achter de boot bleven hangen en de fotografen mooie kansen boden. Je ziet het al wel aan de plaatjes die ik met mijn eenvoudige cameraatje heb gemaakt, kun je nagaan wat de mannen met de échte toeters moeten hebben genoten. Het was voor het eerst dat ik ze van zo dichtbij zag en dat ik hun geluid hoorde. Soms lieten ze vlak voordat ze gingen duiken een knorrend 'kor-kor-kor' horen. Prachtig was dat.


Diverse malen werden er duikers gezien; van twee overvliegende exemplaren konden we Roodkeelduikers maken, en dat was weer een jaarsoort. Gijs ontdekte nog een duiker die op zee zat en kenmerken had van een Parelduiker, maar we konden 'm helaas niet afmaken. Te kort gezien, te weinig, teveel golven. Leuk waren twee Sperwers, die hoog over zee trokken. Ook een adulte Drieteenmeeuw was een aangename verschijning. Tenslotte valt nog te melden dat er tweemaal groepjes Dwergmeeuwen werden gezien die ik miste en dat er regelmatig kleine groepjes Zwarte Zeeëenden langs vlogen.


Om kwart voor vier stonden we weer aan de wal. We hadden erg veel geluk gehad met het weer: hoewel er veel buien voorspeld waren, ook met hagel en onweer, hadden we geen spatje regen gehad en had zelfs regelmatig de zon geschenen. Er stond flink wat wind en het schip deinde dan ook behoorlijk, maar we werden gelukkig geen van allen zeeziek. Qua aantallen vogels en aantal soorten viel het een beetje tegen, zo hadden we bijvoorbeeld meer sterns verwacht. Maar de mooie soorten die zich goed lieten zien en fotograferen maakten heel veel goed. Het was een heerlijk dagje op zee, voor herhaling vatbaar!


Boven en onder: het Pontje dat zich zo mooi liet zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten