vrijdag 5 oktober 2012

16-06-2012: Roodmussen en KwartelsDe Roodmus en de Kwartel zijn, evenals de Kwartelkoning, van die typische junivogels. Vandaag stonden ze allebei op het programma. Ik had een dagje vogelen afgesproken met mijn vrienden Koert en René en het plan was om eerst naar het Kennemermeer te gaan, waar al een tijdje drie Roodmussen en een Mexicaanse Roodmus (een escape) huizen, vervolgens naar de Volgermeerpolder te rijden waar eergisteren drie roepende Kwartels waren gehoord en dan de Krekelzanger van Amsterdam, die Koert en René nog niet hadden, binnen te tikken.
We moesten hard werken voor onze soorten vandaag. We liepen de hele westkant van het Kennemermeer af en hoorden onder meer een Braamsluiper en een man Blauwborst, die we ook fraai in de kijker kregen, maar pas toen we weer bijna aan het begin waren hoorden we ineens een Roodmus zingen: pleased to meet you, pleased to meet you.
Het duurde niet lang voordat we de rakker in de kijkers kregen. Het was een tweedejaars mannetje. Die zijn nog niet zo mooi rood, maar zingen al wel als een tierelier. Jammer genoeg bleef deze vogel aan de tegenlichtkant van het pad zitten, zodat het met de foto's niet veel werd. Na een tijdje hoorden we ineens een tweede vogel zingen, een stuk verderop. Ik ging er achteraan en vond een tweede man Roodmus, eveneens een niet uitgekleurd tweede kalenderjaarvogel. Deze zat wel aan de goede kant voor de foto, maar was behoorlijk schuw, dus het werden wat plaatjes van afstand. Zo liepen we een tijdje heen en weer tussen de beide Roodmussen, in de hoop ook het volwassen mannetje en zijn vriendin, het wijfje Mexicaanse Roodmus nog tegen het lijf te lopen. Maar dat zat er helaas niet in. De Roodmussen hadden ons aardig wat tijd gekost, dus we gingen verderop, naar doelsoort nummer twee, de Kwartel.
Aanvankelijk wachtte ons een teleurstelling, want de op waarneming.nl aangegeven plek leek niet vrij toegankelijk. Na enig zoeken vonden we toch een fietspad dat het gebied in leidde, zodat we besloten om dat maar eens af te lopen. We liepen tussen een soort kanaal en een aantal bassins, geen optimaal Kwartelbiotoop zeg maar, en die leken zich nog een heel eind uit te strekken, dus na een tijdje stonden we een beetje te twijfelen of we wel verder moesten gaan. Maar juist op dat moment kwam ons een vogelaar op de fiets tegemoet die ons vertelde dat hij een stuk verderop een Kwartel had gehoord. Dat gaf de burger moed en we liepen het hele eind (en het was me een eind) naar de plek die de juiste leek: het hoogste punt van het gebied en er stond een bankje. Daar gingen we maar eens op zitten. Het waaide flink en we zaten een tijdje te wachten zonder dat we iets anders hoorden dan zingende Veldleeuweriken (ook mooi, overigens). Maar ineens begon er op twee, drie meter van ons af een Kwartel te roepen! De vogel zat zo dichtbij dat we konden horen dat hij steeds een soort hees geluidje maakte voordat hij zijn kwik-me-dit liedje liet horen. Dat was een heel bijzondere ervaring, want zo goed en zo dichtbij hadden we nog nooit een Kwartel gehoord.
We liepen terug en hoorden nog een tweede Kwartel, en Koert en René zelfs nog een derde. Toenw was het de hoogste tijd om de Krekelzanger op te zoeken. Koert z'n tomtom stuurde ons heel Amsterdam door en toen we eindelijk bij het Flevopark aankwamen waren we eigenlijk hard aan een bak koffie toe, die hier natuurlijk niet te vinden was. Enfin, we wachtten een tijdje op de Krekelzangerplek, maar de vogel liet zich niet horen en het feit dat hij al twee dagen niet is gemeld moedigde ons natuurlijk ook niet aan om er heel veel tijd in te steken.
Op de terugweg nog een lekkere bak koffie en een kroketburger gescoord bij de MacDonalds. Het was weer een mooie dag geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten