woensdag 3 oktober 2012

10-11-2010: Eindelijk weer een Waterspreeuw!Sinds enkele dagen huist er voor het eerst in vele jaren weer eens een Waterspreeuw in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Of feitelijk: twee Waterspreeuwen, en er gingen zelfs geruchten dat het er vier zouden zijn. Daarvoor is tot op heden echter geen bewijs gevonden in de vorm van gelijktijdige waarnemingen. Vroeger was de Waterspreeuw jarenlang een trouwe wintergast in de AW duinen, maar die tijd is alweer lang voorbij.
Vandaag had ik met Koert afgesproken om de Waterspreeuw te gaan zoeken. Om kwart over acht was ik op station Heemstede, waar Koert al stond te wachten. We gingen naar de ingang Oase en van daaruit volgden we het betonnen kanaaltje waarlangs de Waterspreeuw zich meestal bevindt. De route door het Vinkenveld leverde een overvliegende Grote Gele Kwikstaart op en een aantal Kuifmezen, en die heb ik dit jaar nog maar weinig gezien. We staken over naar het Eiland van Rolvers en op het punt waar het betonnen kanaaltje overgaat in een stroompje met natuurlijke oevers zat -ie er ineens!De Waterspreeuw werkte geweldig mee en liet zich tot op een  paar meter fotograferen en filmen. Zeldzaamheden die zo meewerken tref je niet vaak aan. Het spreekt vanzelf dat we aardig wat tijd doorbrachten bij onze vriend, tot we 'm uitgebreid gekiekt hadden en ik twee filmpjes had opgenomen. Een van de filmpjes vind je hier. Nadat we ons helemaal hadden uitgeleefd op de spreeuw liepen we terug richting Oase, in de hoop nog Witkopstaartmezen tegen het fraaie lijf te lopen. Dat lukte helaas niet.
Wel vonden we nog drie mannetjes en drie vrouwtjes Krooneend, wat nog een jaarsoort was voor Koert, en vlakbij de ingang Oase zat er een Buizerd wonderbaarlijk mooi te poseren. We deden nog een bak koffie in de Oase en waren het erover eens dat het een heerlijke vogelochtend was!

Filmpje Waterspreeuw 1
Filmpje Waterspreeuw 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten