vrijdag 5 oktober 2012

06-01-2012: Scoren in Zeeland


Een nieuw jaar, een nieuwe jaarlijst. Het was tijd om eens keihard aan het werk te gaan met zoveel leuke soorten in Zeeland en op de Zuidhollandse eilanden en met drie dagen storm achter de rug, dus hadden Christiaan en ik ons voorgenomen om hem vandaag eens flink te gaan raken. Ons eerste doel was de Buffelkopeend bij Barendrecht en daar waren we al voordat het goed en wel licht was. De Buffelkop was snel gevonden, maar zat vrij ver weg en toen we wat dichterbij reden met het oog op eventuele foto's waren we hem ineens een heel tijdje kwijt. Tot ik hem weer terugvond, ergens aan de overkant van de plas en totaal niet fotogeniek meer. Maar we mochten niet mopperen: Buffelkopje staat weer op de lijst. We reden flink door naar Colijnsplaat op Noord-Beveland, waar nog altijd de Grote Geelpootruiter huist. Zijn verblijf is de veertiende maand ingegaan en daarmee heeft hij ongetwijfeld het dwaalgastrecord verblijf-op-één-plek te pakken. Gelukkig liet de Grote Geelpoot zich beter zien dan vorig jaar en we konden 'm mooi vergelijken met een Tureluur en een Zwarte Ruiter, die zo'n beetje met hem optrokken.


Er was nog veel te doen, dus we haastten ons naar het Veerse Meer, waar al een paar dagen een IJsduiker zit. Maar hoe we ook zochten, de IJsduiker vonden we niet. Sterker nog: hij werd door niemand gezien vandaag, althans, op het moment dat ik dit schrijf lijkt het daarop. Wel vonden we hier leukerds als Geoorde Fuut (2), Kuifduiker (1) en Middelste Zaagbek (een stuk of veertig). Neeltje Jans dan, waar Kuifaalscholver, Grote - en Kleine Burgemeester op ons wachtten. Een Kuifaalscholver op een vlotje was vrij snel gevonden, hoewel jammer genoeg nogal ver weg deze keer, maar de burgemeesters waren andere koek. Die moesten gezocht worden tussen duizenden meeuwen buitengaats, op de strekdammen en boven het water, en dat met noordwest zeven pal op je snuit. Nee, dat was onbegonnen werk.
De omgeving van de Koudekerkse Inlagen bij Burgh-Haamstede was ons volgende doel. We vonden er een leuke groep Rotganzen, twee Kleine Zilverreigers, een Blauwe Kiekendief en uiteindelijk toch nog de Kraanvogel die hier al een tijdje huist. De Kraan was er echter bij gaan zitten en zodoende zagen we 'm aanvankelijk over het hoofd. Af en toe kwam z'n kop even uit zijn veren, maar de waarneming van het jaar was het bepaald niet. Maar nou ja, over Kraanvogels mag je natuurlijk niet mopperen en dat doen we dan ook maar niet. We reden naar de Brouwersdam en die stond weer eens garant voor een sensationeel uurtje. Bij onze eerste stop vonden we meteen een prachtige Alk! Jarenlang had ik 'm niet gezien en nu... bij de tweede stop wéér een! Intussen vonden we ook vele Drieteenmeeuwen, een Zwarte Zee-eend en een vrouwtje IJseend, terwijl een eerste winter Dwergmeeuwtje bij de spuisluis zat.


Er zat ook nog iets veel groters bij de spuisluis: een adulte Jan-van-Gent! Dat was nog eens kicken, want wanneer zie je nu zo'n gent vlak langs de kant drijven? De Jan-van-Gent had duidelijk even genoeg van de storm en moest bijtanken. Hopelijk lukt het hem om weer op krachten te komen. Nadat we nog een clubje Drienteenstrandlopers hadden gescoord reden we naar ons laatste doel: Stellendam. In de buitenhaven zit al een tijdje een Kleine Burgemeester, en die was vandaag niet te beroerd om zich uitgebreid te laten zien en te laten fotograferen. Wat een heerlijk beest! En zo werd het een dag waarin eigenlijk teveel doelsoorten zaten (aan Zwarte - en Witbuikrotgans zijn we niet eens toegekomen), maar die ook een aantal mooie verrassingen bracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten