zaterdag 18 januari 2020

18-01-2020: Nieuwjaarsvogelen

De Grote Trap van Brielle, opnieuw ver weg maar gelukkig niet in de mist deze keer.
Het was de hoogste tijd voor het traditionele Nieuwjaarsvogelen met Koert en René, en vandaag was het zover. Om kwart voor negen stapte ik in Schiedam uit de trein en mijn vrienden stonden al te wachten. Ons eerste doel was de Grote Trap van Brielle. Ik hoopte vooral dat hij er mooier voor zat dan de vorige keer en dat ik wat leuke plaatjes kon schieten. Jammer genoeg zat de trap opnieuw ver in het land, maar gelukkig was het niet mistig, zodat ik de beroerde foto van vorige keer toch een beetje heb kunnen verbeteren. Na een tijdje van de trap te hebben genoten, reden we naar de haven van Stellendam. Onderweg stopten we voor een groep Grauwe - en Kolganzen bij Rockanje, en hier zat ook een Rotgans tussen, mijn eerste jaarsoort.
Mannetje Eider langs de Brouwersdam.
In de buitenhaven van Stellendam sprokkelden we weer wat jaarsoorten bij elkaar, zoals Grote Mantelmeeuw, Scholekster en Drieteenstrandloper. Maar erg veel was er niet te beleven, dus op naar de Brouwersdam. Het noordelijke deel was erg rustig, hoewel we de eerste Middelste Zaagbekken zagen, een jaarsoort. Op het zuidelijke deel ging het beter. Een man Eider liet zich prachtig van nabij fotograferen. We vonden veel Brilduikers en al snel hadden we de beide IJseenden te pakken die hier al een tijdje huizen. Ook een verre Geoorde Fuut en een man Zwarte Zee-eend lieten zich zien.
IJseend langs de Brouwersdam.
Een Wulp liet zich fraai fotograferen. Tussen de alom aanwezige Scholeksters vond René een Kanoet, altijd een leuke soort. Bij de spuisluis zwommen Grijze Zeehonden en Grote - en een Kleine Mantelmeeuw stonden op de parkeerplaats. Ver weg zagen we groepjes Kuifduikers op zee zwemmen, in totaal zeker 12.
Daarna gingen we onderweg naar Burgh Haamstede, waar een Zwarte Rotgans zou huizen. Onderweg pikten we de nodige soorten mee, zoals twee Kleine Zilverreiger langs een slootje, Tureluurs en een mooie Zwarte Ruiter langs de Stolpweg en een prachtig mannetje Smelleken dat laag over de begroeiing door de polder vloog.
Grote Mantelmeeuw langs de Brouwersdam.
In de polder Burgh en Westsluis Midden vonden we de groep Rotjes waar de Zwarte Rotgans tussen moest zitten. Dat was nog een heel gezoek, maar na een tijdje vond Koert de gewenste vogel, die zich daarna nog liet fotograferen ook. Zo, dat ging voorspoedig allemaal. Het was de hoogste tijd om te lunchen, en dat deden we in ons favoriete restaurantje in Goedereede.
De Zwarte Rotgans!
Daarna hadden we nog één doel: de Flamingo's bij Battenoord. Ze zaten op een iets andere plek deze keer, die nogal wat loopwerk vergde. Maar dat gaf niet, want het was vandaag heerlijk weertje met veel zon en af en toe een wolk. Er stonden een stuk of 12 Flamingo's en een grote groep Chileense Flamingo's, en ook nog wat hybridespul ertussen. De eenden verder op het water werden op een zeker moment opgejaagd door een Slechtvalk. Met deze waarneming kwam er een eind aan een prachtige dag vogelen met veel jaarsoorten en een aantal leuke bijzondere soorten.
Wulp langs de Brouwersdam.
Flamingo's en Chileense Flamingo's bij Battenoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten