dinsdag 25 februari 2020

25-02-2020: Rondje Gelderland met gekuifde zeldzaamheden

Een van de drie Pestvogels van Amersfoort
Vandaag had ik een afspraak met Chris om een dagje te gaan vogelen. We hadden geluk: na drie weken storm en regen was het vandaag best aardig weer: de zon scheen regelmatig, het was veelal droog, maar de wind was nog wel een dingetje. Maar goed, we gingen goed gemutst van start in Amersfoort, waar in een wijkje grenzend aan een park al enige tijd drie Pestvogels huizen. Bij aankomst waren ze er niet, en we vermaakten ons een kwartiertje met een overvliegende Sperwer, een Torenvalk en een groep van minimaal negen Sijzen, waarvan er een leuk op de foto ging. Na een tijdje wachten hoorde ik ineens een Pestvogel roepen, en even later vloog er een omhoog uit de ligusters waarin ze zaten te foerageren. Niet veel later waren alle drie de Pestvogels zichtbaar en lieten zich fraai zien en leuk fotograferen. Tegen een blauwe hemel wel te verstaan!
Vrouwtje Sijs
Na een uurtje of zo waren we verzadigd, en bovendien was er nog meer te doen, dus reden we naar doelsoort nr. twee: de Amerikaanse Smient die in een plas bij Wapenveld zat. Dat was nog een aardig ritje, maar een overvliegende Raaf hield de stemming erin. Bij de betreffende plas aangekomen werd snel duidelijk dat het geen makkie zou worden met de Amerikaanse Smient. De wind was flink aangetrokken, het zicht werd ons grotendeels ontnomen door struikgewas rond de plas en tot overmaat van ramp zaten alle Smienten onder tegenlicht. Wel bleek er achteraf in een groepje overvliegende Kolganzen dat ik had gefotografeerd een Toendrarietgans te zitten. Ook toen we later op een betere plek keken, vanaf een steiger bij een huis in aanbouw, kwam de gewenste soort er niet uit. Op naar de volgende dan maar, de Kuifleeuwerik van Apeldoorn. Eens een vrij algemene soort, nu bloedjezeldzaam. Gelukkig werd de leeuwerik snel gevonden op het kleine veldje waar hij al enige maanden bivakkeert. Hij liet zich erg leuk zien en fotograferen, en zong af en toe binnensmonds of, in een enkel geval, voluit.
De Kuifleeuwerik van Apeldoorn werkte uitstekend mee
We genoten een tijdje van deze leuke vogel en gingen toen door naar het plaatsje Duiven, waar al enige tijd een Ruigpootbuizerd huist. De vogel was vrij snel gevonden, en hoewel hij op flinke afstand bleef, werden alle kenmerken gezien: lichte kop, donker buikschild, witte staart met donkere achterrand. Ons laatste doel was een IJsduiker die al een tijdje bij Bemmel op een plas zit. De plek was snel gevonden, maar de plas zelf lag achter een andere plas, en de oever van de juiste plas leek niet eenvoudig bereikbaar. Gaf niet, want na een stukje lopen zag ik de IJsduiker ineens in een hoekje van de plas zwemmen en konden we hem een aantal malen (tussen het duiken door) leuk, hoewel van flinke afstand, bewonderen.
Kuifleeuwerik
De score kwam dus uit op vier uit vijf, en daar waren we geheel tevreden mee. Het was weer een fijne, gezellige dag vogelen met veel fraaie soortjes!
Pestvogel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten