woensdag 10 juni 2020

10-06-2020: Zomertorteltje

Eindelijk te pakken! De Zomertortel langs de Diefdijk
Ik heb me vandaag maar weer eens uitgesloofd op de fiets. Vanmorgen om half zes vertrok ik al naar de plek bij Hei- en Boeicop waar laatst een Kwartel was gehoord. Het was een wilde gok, maar de vorige keer was ik aan de late kant en ik dacht, als ik nou eens heel vroeg ga... Vergeefs natuurlijk. Maar dat gaf niet. Ik vond verschillende grote groepen Spreeuwen die ik afzocht op Roze, maar ook dat was vergeefs. Wel vloog er een Wulp over, zag ik vier Purperreigers en vond ik een zingende Spotvogel, naast allerlei gewonere soorten.
Vanmiddag nog maar eens naar het plekje langs de Diefdijk gefietst, waar al een tijdje een Zomertortel huist die ik tot nu toe altijd heb gemist. De Zomertortel stond natuurlijk al op de jaarlijst, maar zeker in dit coronajaar is het niet erg de weinige zeldzaamheden die de streek aandoen meerdere malen te zien. En dit keer had ik geluk. De tortel zat al te zingen toen ik aankwam, vloog even later naar de weg, stak die lopend over en ging foerageren in de berm aan de overzijde.
Ik hoop dat we nog een aantal jaren kunnen genieten van dit fraaie duifje, maar ik vrees dat hij hard achteruit gaat. Heel erg hard...
Op de terugweg kreeg ik nog een IJsvogel als bonus, en zo werd het toch weer een erg leuke vogeldag.
Zomertortel steekt lopend de weg over. Gelukkig liep het goed af

2 opmerkingen: