Eerst nog even de Witkruintapuit gescoord voor mijn metgezellen. |
We gingen snel verder, richting de kop van Noord-Holland, waar langs de Noorderdijkweg bij de Dijkwielen al een tijdje een vrouwtjestype Buffelkopeend aanwezig is dat alle papieren dik in orde heeft om te worden aanvaard door de CDNA. Aangezien ik tot dan toe alleen de Barendrechtvogel had, leek het me voor de zekerheid wel lekker om ook deze op de lijst te hebben. En jawel, de vogel werkte erg goed mee. Hij was zeer beweeglijk, was de hele tijd aan het duiken en aan het heen en weer vliegen.
De Buffelkop liet zich leuk fotograferen. |
Nadat we een tijdje hadden genoten van dit eendje reden we verder naar Den Oever, waar de laatste dagen Poelruiter en Rosse Franjepoot waren gezien en waar nu een Grauwe Franjepoot was gemeld. Maar helaas, we hadden er geen geluk. Afgezien van een paar Baardmannetjes en een overvliegende Grote Gele Kwikstaart was er weinig te beleven.
Dan maar direct door naar Texel, meer in het bijzonder naar restaurant De Robbenjager, want het was intussen alweer lunchtijd en een bak koffie ging er ook wel in. Na de lunch liepen we een stukje bij de Robbenjager richting reddingsboothuisje, want langs deze weg was een Bladkoning gezien, een traditionele DB Najaarsweekendsoort die beslist op de lijst van iedere Texelganger moet voorkomen. Voorlopig echter was er nog geen spoor van de Blako, en we keken maar een tijdje vanaf het nieuwe uitkijkpunt 'Robbenjager', een mooie rustige plek waar we onder meer konden genieten van een fraaie Waterpieper, enkele Tapuiten en een Roodborsttapuit.
Winterkleed Kievit (zie schubtekening op de mantel) bij uitkijkpunt 'Robbenjager'. |
We besloten een poging te doen op de Geelpootmeeuw van Oudeschild, omdat die voor ons alledrie nog een jaarsoort was. We zochten de hele haven van voor naar achter af, maar vonden 'm niet. Ineens toch sensatie: de melding van een Steppekiekendief in de omgeving van De Slufter. Natuurlijk gingen we er als een speer op af, maar het mocht niet baten. Een tijd wachten samen met een hele groep andere vogelaars leverde niets op. Later beseften we dat we op de verkeerde plaats hadden gestaan, de vogel was nog een tijdje aanwezig geweest bij de Haneplas terwijl wij stonden te wachten. Jammer. Zo begon Texel rustig, daar kon ook de in de schemer overvliegende Houtsnip boven De Koog niets aan veranderen.
Deze eerste kalenderjaar Kleine Mantelmeeuw kwam even om de hoek kijken tijdens het zeetrektellen. |
De Kleine Jager van paaltje 15. |
Ik speurde de aanwezige meeuwen op de vlonders af en het duurde niet lang voordat ik een goeie kandidaat in de kijker had. Telescoop er even op en jawel, daar zat -ie dan met z'n gele poten en z'n witte kop. We konden rustig aan de koffie tot het ophield met regenen.
Het werd gelukkig na een halfuurtje weer droog en omdat we de Geelpoot graag wilden fotograferen liepen we om naar de vlonder. Maar ook de meeuwen waren blij dat het weer droog was en ze vlogen op en over de dijk voordat we ook maar in de buurt kwamen. Dus gingen we ook maar aan de andere kant van de dijk kijken en ja hoor, daar zat de Geelpootmeeuw in een groepje met enkele bevriende meeuwensoorten.
De Geelpootmeeuw van Oudeschild. |
Langs de oostkant van Texel reden we weer noordwaarts. Bij Ottersaat en Wagejot vonden we wat steltjes voor de triplist, maar niet de Zwarte Rotgans die hier zou zitten. Er kwamen diverse meldingen binnen dat de Steppekiek min of meer ter plaatse zou zijn in de omgeving van de Buitenmuy. We besloten erop af te gaan, parkeerden bij paal 21 en liepen vandaar westwaarts. Terwijl we dat deden werden we attent gemaakt op het feit dat er bij de Jan Ayeslag een 'Isabelklauwier' was ontdekt! Zo werden we voor een lastige beslissing gezet: eerst Steppekiek of toch eerst maar weer de klauwier. Het werd de klauwier, die even later bij mij doorkwam als Daurische ('lastig, aan determinatie wordt gewerkt').
Waarschijnlijke Turkestaanse Klauwier, Jan Ayeslag. |
(Even een Buffelkopplaatje tussendoor). |
Dik tevreden reden we naar De Robbenjager voor een welverdiende late lunch. Toen die erin zat besloten we een rondje om de Robbenjager te lopen. De Waterpieper was nog ter plaatse bij het uitkijkpunt, de Blako liet zich niet horen en een Waterral zat te roepen. Bij het reddingsboothuisje zagen we een groep vogelaars staan en daar bleek een Bladkoning te zitten die zich af en toe heel leuk liet zien. Dat was Blako nummer twee van het weekend. Er zaten er héél veel deze keer, het lijkt wel of het er ieder jaar meer worden. Er kwam ook nog een Sperwer langsvliegen die veel paniek veroorzaakte en even ter plaatse bleef zitten.
Een pracht van een Zwarte Ruiter nabij Zeeburg. |
Blako nummer drie, in de Tuintjes. |
De ochtend van zondag 12 oktober zag er mooi uit, met een zonnetje en wat sluierbewolking en nauwelijks wind. En tijdens het ontbijt werd de Steppekiekendief alweer gemeld uit de omgeving van de Oorsprongweg. We besloten er nu keihard op af te gaan en niet te rusten voordat we de kiek in the pocket hadden. Aangekomen bij de Oorsprongweg het vertrouwde beeld: een heleboel speurende vogelaars, maar geen Steppekiek in zicht.
Witgat nabij Zeeburg. |
Pfjoew! Die was ook binnen, en toen iemand riep: 'Zwarte Rotgans' en wij gingen kijken en er inderdaad zo'n beest in de groep Rotjes bleek te zitten die even verderop langs de weg zat, waren de zaken onder controle want waren we soortgewijs zo'n beetje helemaal bij.
(Nog een Buffelkopintermezzo). |
De koek raakte een beetje op. We besloten naar de tuintjes te gaan om te trachten een van de Blako's daar te fotograferen met mooi licht en hoopten intussen op een overvliegende IJsgors. Maar hoewel een Bladkoning zich weer fraai liet zien en horen, kwam hij niet zo dichtbij dat hij fotogeniek werd en de IJsgors liet het ook afweten.
Omdat het ontzettend druk was in de Robbenjager liepen we eerst nog een rondje bij Dorpszicht, waar een Slechtvalk over ons heen vloog, een Waterral riep en nog twee Bonte Zandoogjes rondfladderden. Daarna terug naar de Robbenjager om te lunchen en aangezien er daarna geen interessante meldingen meer waren en de reis terug naar huis nog lang was, besloten we naar de veerboot te gaan.
Op Den Helder stapte ik op de trein en tegen half zeven stapte ik in Leerdam weer uit na een prachtig Dutch Birding Najaarsweekend.
dat was een super weekend.
BeantwoordenVerwijderen