zaterdag 31 augustus 2019

31-08-2019: Lekker dagje Biesbosch

De mooiste van de twee Visarenden die we zagen
Het is een tijdje geleden dat ik voor het laatst een nieuwe blog schreef, en dat komt simpelweg omdat ik nauwelijks aan serieus vogelen ben toegekomen. Een beetje naar boven kijken op ons dakterras, even een uurtje naar het plasje van Lappenheide en dat was het wel. Maar vandaag stond er weer eens een lekker dagje vogelen met René en Koert op het programma. Wegens ellende op het spoor spraken we in Leerdam af, waar mijn vrienden om half negen waren. Even later gingen we op weg naar de Klemweg te Enspijk, want daar loopt al een aantal dagen een Jufferkraanvogel rond. Het is zoals altijd een zeer verdacht beest, maar als zoiets tien minuten van huis zit, ga je voor de zekerheid toch ff kijken. De vogel was snel gevonden. Hij liep tussen 21 Ooievaars, helaas nogal ver weg en onder zeer beroerd licht, zodat er van de wereldplaten die ik in gedachten had niks terechtkwam.
De Jufferkraan met een Ooievaar
Na het scoren van de kraan reden we naar de Brabantse Biesbosch, waar we werden verwelkomd door maar liefst zes Kleine Zilverreigers in een boom. Hier stopten we uiteraard even voor, want zoiets zie je niet elke dag. Terwijl we van de Kleine Zilvers stonden te genieten, vlogen er twee Watersnippen en vele Gele Kwikstaarten over. Van die laatste stierf het vandaag, overal hoorde je hun roepjes. We reden verder naar de Polder Hardenhoek, waar twee Casarca's snel waren opgespoord, en hoewel dat aantal niet in de buurt kwam van de 52 die er gisteren waren gezien, vonden we het genoeg. Er stonden enkele honderden Lepelaars in de plas, de eerste Cetti's Zanger werd genoteerd en 29 Brandganzen lagen op het gras in het zonnetje. Want het was prachtig, zomers weer vandaag!
Een van de zes Kleine Zilvers
We liepen langzaam over de dijk richting de kijkhut en vonden een Witgat tussen wat Kieviten en Watersnippen en ineens zag ik een Koninginnenpage langs de dijk vliegen! Dat was leuk en nogal onverwachts, en bovendien betrof het hier een lifer voor Koert. Het beestje ging ook nog leuk op de foto, tevredenheid alom dus, en we liepen verder, vonden nog een Koninginnenpage en een stel Huiszwaluwen zat tussen de talrijke Boerenzwaluwen. In de hut was het niet veel, maar eenmaal terug op de dijk vloog er ineens een Visarend over ons heen met een vis in z'n poten! We letten nu wat meer op de vlinders en vonden een Landkaartje, een Dagpauwoog en vele Klein Koolwitjes.
Koereiger in zijn natuurlijke habitat
Terug bij de auto besloten we eerst langs de Deeneplaatweg de daar verblijvende vijf Koereigers op te snorren en een poging te doen op de gisteren waargenomen Draaihals en de Paapjes, die er ook waren gezien. Op de hekjes en in de struiken was het rustig, zodat we al snel bij de kudde koeien arriveerden waarbij de Koereigers logeren. Het waren er vier vandaag en hoewel onder tegenlicht lieten ze zich redelijk fotograferen. Helaas werden de vogels later verjaagd door twee domme fotografen. Wij reden verder, maar tot onze frustratie was de weg ver voor het puntje afgezet. We keken nog wat rond, zagen een Atalanta en hoorden een Matkop en besloten daarna eerst maar te gaan lunchen. Maar we waren nauwelijks onderweg toen Koert een Visarend aan zag komen vliegen die zo vriendelijk was te landen in een boom! Dat werd even leuke platen schieten.
Visarend
Daarna was het echt lunchtijd. We maakten plannen voor een vogelreisje in 2020 en dat wordt waarschijnlijk Brazilië! Na de lunch zag ik dat de Draaihals weer gemeld was, dus reden we opnieuw de Deeneplaatweg op en postten een tijdje op de plek des onheils, waar we wel maar liefst tien Paapjes vonden, alsmede een Roodborsttapuit en een Wezeltje, maar geen Draaihals, hoewel Koert een kandidaat-Draaihals uit een struik zag vliegen, maar toen wij hem in de kijker kregen was daar allang geen chocola meer van te maken.
Een van de tien Paapjes
Na een tijdje vonden we het welletjes en reden een stuk langs de zuidrand van de Biesbosch zonder veel te zien, hoewel een Blauwe Reiger en een Aalscholver aardig op de foto gingen. Bijna terug bij de dijk zag ik echter ineens een Tapuit langs de weg zitten, die nog een jaarsoort voor me was, en tegelijkertijd ontdekte René een Oranje Luzernevlinder, zodat het ook nog een heel aardige vlinderdag werd!
Blauwe Reiger
We gingen nu terug naar de Hardenhoek in een ultieme poging er nog wat steltlopers uit te trekken. We vonden een Oeverloper en 3 tot 5 (afhankelijk van de waarnemer) Krombekstrandlopers, waar ik erg blij mee was, want die had ik al jarenlang niet meer gezien. Ook een stuk of vijftien zomerse Smienten zijn nog de moeite van het vermelden waard. Daarna besloten we dat het welletjes was en zetten we koers naar Leerdam. Het was, zoals gewoonlijk, weer een heerlijk vogeldagje geweest in de Biesbosch!
Aalscholver

2 opmerkingen: