zondag 10 juli 2016

10-07-2016: Heerlijk dagje Kampina met nieuwe vlindersoort voor Nederland.

De Grote Weerschijnvlinder, eindelijk op mijn Nederlandse lijst!
Zoals de trouwe lezers van mijn blog misschien weten, heb ik in Nederland nooit veel geluk gehad met de Grote Weerschijnvlinder. Diverse malen heb ik in De Brand of op de Kampina gestaan op plekken waar hij zowat gegarandeerd was, behalve blijkbaar als ik er was. Vandaag ondernam ik samen met Wiegert een nieuwe poging. Er was zomers weer voorspeld en dat gebeurt dit jaar niet bijster veel, dus we maakten van de gelegenheid gebruik om op de Kampina onze vlinder- en libellenlijsten eens een flinke boost te geven. En dat lukte prima.
Ik telde zeven Atalanta's, zo'n 55 Bruin Zandoogjes (een jaarsoort), drie Dagpauwogen, een Klein Koolwitje, flink wat Weidebeekjuffers (jaarsoort), twee Azuurwaterjuffers, zeker 14 Landkaartjes, waarvan eenmaal vijf op één bloem, vier Groot Dikkopjes (jaarsoort), twee Gehakkelde Aurelia's, vier Groot Koolwitjes en drie Boomblauwtjes.
Heideblauwtje.
Toen stuitten we op een groepje fotografen/vlinderaars, die net een Grote Weerschijnvlinder hadden gezien. Dat was nadat Wiegert er al eentje had gezien die veel te snel was verdwenen. Op de plek des heils lag een dode vos en bovendien had men er een stuk boomschors met honing neergelegd, en die combinatie had een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de Grote Weerschijnvlinder, die zich vandaag schitterend liet zien en in alle mogelijke poses voor ons poseerde. Hij ging zelfs een tijdje op mijn overhemd en (later) op Wiegerts broek zitten. Het was duidelijk: nu de weerschijnvlinder was gevonden, vond hij alles best.
De Grote Weerschijnvlinder op mijn overhemd.
We zagen het Bont Zandoogje, dat zowaar nog een jaarsoort voor me was, en vele Citroenvlinders vlogen langs of zaten in de begroeiing. De Oranje Zandoogjes (jaarsoort) begonnen te lopen en ik turfde er minstens 18, maar in werkelijkheid waren het er vast nog meer. Ik determineerde een Klein Geaderd Witje (verder keken we vandaag niet zo naar witjes, er waren er vast meer), en toen arriveerden we bij het heideveldje waar Chris en ik vorig jaar zoveel Heideblauwtjes hadden. Er zong een Geelgors (jaarsoort) en er vlogen een paar Blauwe Breedscheenjuffers (jaarsoort), waarvan we er later nog meer zouden tegenkomen.
Een van de vele Oranje Zandoogjes.
We hoorden een IJsvogel roepend wegvliegen boven een stroompje en van de plantjes noteerde ik in de gauwigheid Dophei, Struikhei en Koninginnenkruid, maar aan meer kwam ik niet toe. We zochten Heideblauwtjes en vonden er tientallen. Ze op de gevoelige plaat krijgen was een ander verhaal; ze waren vandaag erg vliegerig, waarschijnlijk mede door de wind, en vooral de mannetjes waren lastig te fotograferen. Maar uiteindelijk lukte het toch. Onderwijl noteerde ik qua sprinkhanen het Knopsprietje en de Grote Groene Sabelsprinkhaan als jaarsoort, terwijl veel jonge Bruine Kikkertjes door de hei sprongen. Tenslotte zag ik op het heideterreintje één Hooibeestje, maar dat was genoeg voor een notering op de jaarlijst 2016.
Vrouwtje Bosbeekjuffer.
Intussen lieten ook de libellen zich niet onbetuigd, want we noteerden Bruinrode - en Bloedrode Heidelibel, een pantserjuffer die na bestudering van de foto een vrouwtje Gewone Pantserjuffer bleek te zijn en we werden door een andere fotograaf gewezen op een vrouwtje Bosbeekjuffer, dat nogal zenuwachtig van blad naar blad vloog, maar zich uiteindelijk toch liet vastleggen. Boven de Beerze vlogen twee Metaalglanslibellen, alweer een jaarsoort. De Bruine Glazenmaker had ik al op de jaarlijst, maar voor Wiegert was -ie nog een nieuwe voor 2016.
Vrouwtje Gewone Pantserjuffer.
Wiegert vond een grote boktor, die na bestudering van de foto's en wat zoekwerk een Muskusboktor bleek te zijn, een erg leuk beest. En tenslotte vonden we meerdere Gewone Oeverlibellen. We besloten de dag bij de Grote Weerschijnvlinder, die zich weer erg fraai liet bekijken en het nu vooral op Wiegert had voorzien. Toen we genoeg foto's hadden, besloten we het voor gezien te houden. Het was bijzonder warm vandaag en we hadden de doelsoorten in de tas. Het was een mooie dag geweest.
Grote Weerschijnvlinder.

2 opmerkingen: