|
Waterpiepers in zomerkleed lieten zich van nabij bekijken en fotograferen. |
Gisteren was er een Kaspische Buidelmees aanwezig in de Brabantse Biesbosch, een ondersoort van de Buidelmees, maar een spectaculaire, want het zou de eerste voor Nederland zijn. Er zaten ook nog twee 'gewone' Buidelmezen bij de Kaspische, maar voor ons zijn Buidelmezen allang niet meer gewoon, integendeel: het is vele jaren geleden dat ik er een fatsoenlijk in de kijker kreeg in ons land. Aangezien René, Koert en ik toch al half van plan waren om de Biesbosch met een bezoek te vereren, was de beslissing gisteravond snel genomen. Op naar de buidelmezen, Kaspisch of niet!
Maar helaas: de vogels waren niet meer aanwezig. Erg jammer, maar niet getreurd, want er viel genoeg aan leuke jaarsoorten te scoren. En wat is de Biesbosch mooi geworden met al die nieuwe watertjes en plas-dras-gebieden.
Ter hoogte van de Galeiwaard zagen we zwaluwen vliegen, dus stopten we en stelden vast dat er zowel Boeren- als Oeverzwaluwen in het groepje zaten. Als bonus vonden we drie mannen Zomertaling, ook altijd een fijne voor de jaarlijst.
|
Frontaaltje van de Waterpieper. |
De volgende stop was bij de Muggenwaard, waar afgelopen week zowel Amerikaanse Wintertalingen als een Kleine Geelpootruiter waren gezien. Van deze soorten geen spoor, wel stonden er twee Bontbekpleviertjes tussen de Wintertalingen, zongen er Veldleeuweriken en Witte Kwikken en Graspiepers waren overal.
Bij de buidelmezenplek was het toch wel teleurstellend dat we, één andere vogelaar uitgezonderd, de enigen waren. Nog teleurstellender was het dat we ook na uitgebreid zoeken geen spoor van de vogels aantroffen. Wel zongen er overal Tjiftjaffen en Cetti's Zangers. Nog even en die laatsten zijn even talrijk. Allemachtig, wat zitten er veel in de Biesbosch. Na het zien van enkele Kneuen en een Goudhaantje reden we verder en stopten bij het paadje dat naar het uitkijkpunt over de polder Hardenhoek leidt. Hier troffen we de eerste zingende Fitis van het jaar en na lang en intensief speuren in de meeuwenkolonie vonden we tenminste twee Zwartkopmeeuwen in zomerkleed, zij het ver weg.
|
Een Roodhalsgans tussen de Brandjes, een leuke verrassing! |
Op naar het 'kwikstaartenveld' tegenover de pontweg. De eerste twee kwikken die in beeld kwamen waren Rouwkwikstaarten, waarvan er zich een erg fraai liet bekijken. Alweer een lekkere jaarsoort! Terwijl we naar ze keken begon er achter ons ineens een Rietzanger te zingen, zeker een van de vroegste die ik ooit had! Hij hield het na een paar riedels voor gezien, maar het was 'm onmiskenbaar. We zochten nog naar de hybride Ross' x Brandgans maar vonden slechts een leucistische Brandgans. Dus verderop naar de Pannekoek, waar het, op een over het pad springende Bruine Kikker na, zeer rustig was.
Intussen kwam er een melding van een Roodhalsgans binnen van de plek waar we net hadden gestaan. Dus reden we terug, pikten op het parkeerplaatsje nog een paar Waterpiepers in zomerkleed op en scoorden soepeltjes de Roodhalsgans, die er op zich mooi voor stond, maar met de foto's is het helaas niet veel geworden.
|
Waterpieper. |
Na de lunch probeerden we de buidelmezenplek nog een keer, maar hoewel er nu meer vogelaars waren, was er van de mezen nog altijd geen spoor. Wel zong er een mannetje Roodborsttapuit. Dus reden we de Witboomkil op en maakten we een ronde via onder meer de Reugtweg terug naar Werkendam. Bij polder Maltha bood een Waterpieper fantastische fotokansen qua afstand, maar die dingen zijn zo beweeglijk dat ook deze foto's toch niet helemaal zijn geworden waarop ik had gehoopt. Tenslotte vonden we nog een Kleine Plevier en een Witgat, en daarmee was de Biesboschkoek voor vandaag op.
Naschrift: naar nu blijkt, draagt de Roodhalsgans een kleine paarse ring en dus betreft het een escape.
Mooie waarneming van de roodhalsgans Jan! Gr. John
BeantwoordenVerwijderen