|
De Rode Wouw van de Maasvlakte, wat was -ie mooi en wat hebben we van 'm genoten! |
Acht dagen lang heeft het gestormd en geregend, maar sinds gisteren is het weer gelukkig opgeknapt. Dat kwam goed uit, want vandaag had ik een afspraak met René en Koert om het nieuwe jaar 'in te vogelen', een traditie die wij kortweg 'nieuwjaarsvogelen' noemen. Het was vandaag dus lekker weer en er was genoeg te doen! Ik had een mooie route samengesteld die, als het goed was, vol met leuke soorten zou zitten. Vannacht ging het slapen niet zo best, wat wel tot gevolg had dat ik een tijdlang naar de zingende Bosuil heb kunnen luisteren die rond de haven van Leerdam huist.
Ik treinde vanmorgen naar Delft Zuid, waar we elkaar ontmoetten. We reden eerst naar Delfgauw, waar al enige tijd een Hop huist, en als je de dag met een Hop kunt beginnen kan hij meteen al niet meer stuk. Bij aankomst waren we de enige vogelaars, maar binnen vijf minuten zag ik de Hop aan komen vliegen. Hij landde in een boom waar hij wat capriolen uithaalde, even rustig ging zitten en toen verderop, uit het zicht vloog. Bam! Die was binnen.
De volgende doelsoort was de Buffelkopeend van Barendrecht. Ook die was binnen enkele minuten opgesnord. Hij zat nogal ver weg en was erg actief aan het duiken. Leuk dat -ie weer op de jaarlijst staat.
Het plan was om eerst de Bonte Kraai van Rotterdam/Waalhaven te doen, maar onze TomTom raakte zodanig de weg kwijt dat we eerst maar koers zetten naar de Maasvlakte. Dat was een goeie zet.
|
Nogmaals de Rode Wouw. |
We reden in een ruk door naar het 'Arendbuizerdveld' waar ik na enig speuren niet de Arendbuizerd, maar de Rode Wouw van ver zag komen aanvliegen! Steeds dichterbij kwam de wouw, die voor René zowaar nog een nieuwe Nederlandse soort was, en uiteindelijk was hij zo dicht bij dat we elk detail konden zien. Ineens zag ik dat er een Velduil boven de wouw vloog, en nog een, en nog een! In totaal zes Velduilen kwamen de Rode Wouw pesten, een onvergetelijk gezicht. Van de Buizerden trokken de uilen zich niets aan, maar van de wouw raakten ze blijkbaar helemaal overspannen. Terwijl we naar dit spektakelstuk stonden te kijken, ontdekte een andere vogelaar de Arendbuizerd op een paaltje in het veld, niet eens zo erg ver van ons vandaan. Ik liep naar het hek om 'm te fotograferen, maar daar kwam de Rode Wouw weer met de uilen erachteraan, en toen ik weer keek was de Arendbuizerd spoorloos verdwenen. Geen van de aanwezige vogelaars had 'm weg zien gaan.
Tijdens de lunch in paviljoen de Stormvogel zag ik nog een Bontbekplevier voor mijn jaarlijst. Na de lunch probeerden we de Bonte Kraai weer en ditmaal ging het beter. We vonden de plek en na korte tijd ook de vogel, die helaas wat ver weg met meeuwen en andere kraaiachtigen in een afvalcontainer zat te wroeten.
|
Een van de zes Velduilen. |
Ook liep er nog een Witte Kwikstaart rond bij de Bonte Kraai, alweer een jaarsoort. We besloten de dag af te sluiten in Vlaardingen, want de Oosterse Tortel was weer gezien. Maar helaas kregen we deze gedroomde dagafsluiter niet te zien. Wel twee Halsbandparkieten die overvlogen en een idem Sperwer. Het gaf niet eens, het was een schitterende dag geweest, met de Rode Wouw in de absolute hoofdrol.
|
Bonte Kraai met andere schooiers in de afvalcontainter. |
Heerlijk om het jaar met zulke mooie ontmoetingen te beginnen.
BeantwoordenVerwijderen