|
De Parelduiker van Stellendam. |
Het jaar 2014 begint zoals 2013 is geëindigd: met veel nieuwe soorten voor mijn Nederlandse lijst. Het is zowat niet bij te benen, mensen. Zoals jullie weten zat de Bonapartes Strandloper alweer in de tas en toen werd er vorige week ineens een Kaspische Plevier gemeld bij Wissenkerke in Zeeland. Dat is een bloedzeldzaam soortje, maar ik was pas vandaag in de gelegenheid om erop af te gaan. De hele week waarneming.nl en Dutch Bird Alerts in de gaten gehouden natuurlijk en jawel, gelukkig, ook deze fijne vogel besloot om lekker lang te blijven rondhangen.
Dus gingen Wiegert en ik er vanmorgen op af en we wilden er meteen maar een dagje Zeeland en Zuidhollandse eilanden van maken. We arriveerden al voordat het licht was bij de Gaatkensplas te Barendrecht, waar we het Buffelkopeendje wilden ophalen, want die lag toch op de route. Het feit dat we het mannetje Buffelkopeend eigenlijk direct vonden, in het donker, was al een signaal dat het een soepel verlopend vogeldagje zou worden.
|
Ochtendgloren in de Grevelingen. |
Hebben is hebben, dachten we en gingen direct verderop, want de Buffelkopeend hebben we al vaker erg mooi gezien, en nu zagen we 'm ook eigenlijk best wel aardig, want erg dichtbij, zodat we van dit snelle succes gebruik maakten door meteen naar het volgende doel te gaan. Dat bevond zich bij het gehucht Battenoord, de laatste jaren een vertrouwde plek voor overwinterende flamingo's in allerlei soorten. Vanaf de nieuwe uitkijktoren telden we 12 Euraziatische Flamingo's, 1 Caribische Flamingo en 21 Chileense Flamingo's, alsmede een stuk of vier onvolwassen dieren van niet te bepalen soort.
O.k. check, even kijken of de Kasp misschien al gemeld is? Jawel, Luuk Punt heeft 'm gemeld via DB Alerts, dus meteen erop af! We maken nog een korte fotostop bij de Grevelingen, waar we ook Rosse Grutto's en Middelste Zaagbekken zien. Een halfuurtje later arriveren we aan de Keihoogteweg bij Wissenkerke en er staat al een aantal vogelaars te kijken. En jawel, daar loopt, beter gezegd: rent, de Kaspische Plevier over de kale akker! Geweldig, wat een prachtige nieuwe soort voor Nederland! De vogel is lekker actief, hij rent en loopt over het veld en poetst zijn verenpak en laat zich heel leuk zien. Wiegert had 'm vorig weekend al, maar kan hem nu van dichterbij bekijken en de vogel is een stuk levendiger, en dat is ook wat waard.
|
Grote Mantelmeeuw poseert te Stellendam. Een Steenlopertje kijkt toe. |
Als bijvangst hebben we voor de jaarlijst nog Watersnip, Ringmus en een groep overtrekkende Veldleeuweriken. Daarna is het op naar Neeltje Jans, waar we hopen op onder meer de Kuifaalscholver. Maar voor het eerst in jaren wil het niet lukken met de Kuifali's op Neeltje Jans. Wel vinden we een Geoorde Fuut en een Dodaars, alsmede een paar rustende zeehonden. Dan maar naar Serooskerke, waar twee Zwarte Rotganzen in een groep Rotjes verblijven. We vinden de groep ganzen al snel, maar die zit vrij ver weg, zodat het lastig speuren is. Toch vinden we vrijwel tegelijkertijd een mooie Zwarte Rotgans aan de rechterkant van de groep, die zich een paar keer aardig laat zien. Een mooie soort voor de jaarlijst weer.
Langs de Stolpweg en bij de Koudekerksche Inlaag vinden we nog twee Kleine Zilverreigers en een overwinterende Lepelaar, maar verder is het er rustig.
|
Ook een Steenloper wilde graag op de foto te Stellendam. |
Nog net voor de middag arriveerden we op de Brouwersdam, waar we aan de zeezijde aan de zuidkant begonnen met speuren. Al snel vonden we wat Roodkeelduikers en een vrouwtje Zwarte Zee-eend. Na enige tijd werd ver weg de IJsduiker gevonden door een paar andere vogelaars en niet veel later hadden wij hem ook in de telescoop, ver maar overduidelijk, want gelukkig trok hij een tijdje op met een Roodkeelduiker, zodat het verschil in o.m. de grootte goed te zien was. Leuk was ook een groepje van vier Roodhalsfuten. Bij het haventje aan de noordkant liet een IJseend zich erg fraai zien en daar zwom ook een Alk, ook al zo'n soort die je maar weinig te zien krijgt, zeker binnenlandbewoners als wij. Dat was dus even puur genieten geblazen!
Na enige tijd - de Zwarte Zeekoet die al een tijdje aanwezig was werd niet gevonden - vertrokken we naar de binnenhaven van Stellendam, waar al enige tijd een Parelduiker verblijft die zich mooi laat fotograferen. Het kostte geen moeite om de vogel te vinden. Helaas was het nogal donker weer geworden, wat het fotograferen toch wat lastiger maakte. Gelukkig konden we de Parelduiker van dichtbij bekijken en heb ik er toch nog een paar aardige foto's aan overgehouden.
|
De Parelduiker liet mooi zijn witte dijvlek zien. |
Na een tijdje probeerden we nog een polder bij Goedereede waar enkele dagen geleden twee Roodhalsganzen tussen de Brandjes zaten. We vonden wel de Brandganzen, een flinke groep was het, maar Roodhalzen zaten er niet tussen. Wel vond ik na enige tijd speuren een Kleinste Canadese Gans, die echter in ons land als escape wordt beschouwd.
Het was pas een uur of drie, maar eigenlijk waren we wel zo'n beetje klaar, zodat we op huis aan reden. Toen wisten we nog niet dat aan de andere kant van het land een sensationele ontdekking was gedaan: de eerste Bruine Klauwier voor Nederland! Hopelijk kun je hier binnenkort lezen hoe ik ook deze spektakelsoort heb ingerekend, maar voorlopig mag ik even niet mopperen met de Kaspische Plevier...
|
Een Scholekster en een Steenloper gebroederlijk zij aan zij op de Brouwersdam. |
wat een heerlijke vogeldag. Januari begint toch wel heel mooi met zulke oogsten.
BeantwoordenVerwijderen