zondag 29 december 2013

29-12-2013: Oudejaarsvogelen

De Dwerguil liet zich fantastisch zien vandaag!
Het is een traditie: op een van de laatste dagen van het jaar ga ik met mijn vrienden René en Koert altijd een dagje 'oudejaarsvogelen'. Om de jaarlijst op het laatste moment nog wat op te krikken of om gewoon lekker wat te vogelen en bij te praten. René en Koert waren net terug van een vogelreis naar Gambia, dus er was genoeg bij te kletsen en bovendien zaten er voor hen nog een paar gloednieuwe soorten in het land, te weten de Siberische Taling en de Dwerguil. De keuze was dus eenvoudig, temeer omdat de Siberische Taling voor mij nog een fraaie jaarsoort zou zijn.
Om negen uur vertrokken we uit Leerdam en na enige tijd arriveerden we bij het sluizencomplex van Driel, waar de vogel juist weer was gemeld. Er waren geen vogelaars (meer) ter plaatse, wel zat er een grote en onoverzichtelijke groep Smienten langs de oever. Daar moest -ie tussen zitten. Maar vinden deden we 'm niet, aanvankelijk. Langzamerhand arriveerden er meer vogelaars en op een zeker moment vond een van hen het mannetje Siberische Taling! Hij zat een beetje verstopt achter wat Smienten en een Grote Zaagbek, maar als je eenmaal wist waar hij zat was -ie redelijk eenvoudig terug te vinden. De taling liet zich door de telescoop mooi bekijken. Het was pas mijn tweede ooit, voor Koert en René was hij een heuse lifer.
Foto genomen met mijn telefoon door de telescoop van René. Dat ging nog beter dan met mijn fototoestel...
We hoorden dat de Dwerguil vanmorgen ook alweer was gezien en dat was welkome informatie, omdat hij sinds gisteren op de sites wordt verborgen omdat de vogel territoriaal gedrag schijnt te vertonen. Toen wij arriveerden was de vogel gevlogen, maar gelukkig duurde het niet lang voordat hij werd teruggevonden, hoog in een boom langs een pad. Daar bleef het uiltje heel relaxed zitten, poetste af en toe zijn veren en keek wat in het rond. Hij liet zich kortom prachtig en uitgebreid bekijken en zowaar ook fotograferen, al lukten de foto's die ik met mijn telefoon door René z'n telescoop nam beter dan die welke ik met mijn camera nam. Maakt niet uit, het was geweldig! De tweede lifer van deze dag voor Koert en René, en ik was superblij met deze fraaie tweede waarneming.
We gingen na een uur of anderhalf lekker lunchen in Lettele en praatten uitgebreid bij. De Bonaparte's Strandloper werd niet meer gemeld, dus na de lunch hielden we het voor gezien. Het was opnieuw een heerlijke vogeldag, de laatste van het superjaar 2013!

2 opmerkingen:

  1. ja dat zijn wel hele mooie afsluiters.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor al je mooie berichten en foto's in 2013 en ik wens je een mooi 2014 en ik hoop dat er ook dan weer momenten zijn om in te lijsten.

    BeantwoordenVerwijderen