zondag 28 juni 2015

28-06-2015: Rivierrombouten en Heideblauwtjes

De Rivierrombout, een gloednieuwe libellensoort voor mij!
Het zou vandaag lekker warm worden met weinig wind en ik had een afspraak met Chris om de natuur in te gaan, dus een tochtje zoeken naar vlinders en libellen lag voor de hand. We besloten een poging te wagen op de Rivierrombout, een zeldzame libellensoort in ons land die alleen langs de grote rivieren voorkomt en notoir lastig te vinden is. Maar de afgelopen dagen werden ze nogal eens gezien bij Slot Loevestijn langs de Waal, dus dat werd ons eerste doel. Het kostte ons zo'n anderhalf uur, maar toen hadden we er in totaal drie gevonden: Chris een die ik miste, ik een die Chris miste en de laatste zagen we allebei en die liet zich ook nog eens prachtig fotograferen!
En nog eens, op de rug gezien.
Intussen hadden we ons prima vermaakt met onder meer twee Vuurlibellen, toch ook een soort die we niet iedere dag zien, Blauwe Breedscheenjuffers, Watersnuffels, Gewone Oeverlibellen, Lantaarntjes, Atalanta's, Klein Kool- en Klein Geaderd Witje, Kleine Vossen en de eerste sprinkhaansoorten van het jaar, waaronder twee Greppelsprinkhanen.
Een van de twee Vuurlibellen. De rode wilde niet op de foto.
Een zingende Grasmus wilde zich ook wel laten fotograferen.
Watersnuffel.
Toen we ons hadden uitgeleefd op de Rivierrombout, reden we naar de Kampina, waar de laatste tijd grote aantallen Heideblauwtjes worden gezien. Een soort die niet echt zeldzaam is in Nederland, maar die ik, omdat ik blijkbaar maar weinig in zijn leefgebied kom, nog maar eenmaal in ons land had gezien en nog nooit gefotografeerd. Nou, dat is vandaag helemaal goedgekomen.
Mannetje Heideblauwtje.
Vrouwtje Heideblauwtje.
Mannetje Heideblauwtje, bovenkant.
En omdat ik er geen genoeg van kan krijgen nog een mannetje Heideblauwtje.
Op één veldje met dophei en biezen (en Kleine Zonnedauw, een erg leuk vleesetend plantje, maar zo klein dat je ze zo over het hoofd ziet) vonden we honderden Heideblauwtjes. Fantastisch! We namen lekker de tijd om ze van alle kanten en op allerlei bloemen te fotograferen. Al doende vonden we ook Bruine Zandoogjes en Groot Dikkopjes, allebei jaarsoorten.
Toen we genoeg hadden gefotografeerd liepen we een stukje het bos in, naar het beekje de Beerze. Hier vonden we veel leuks, vooral op libellengebied: de eerste Bloedrode Heidelibellen van het jaar, Azuurwaterjuffers, veel Weidebeekjuffers, Grote Keizerlibel, Platbuik, Blauwe Breedscheentjes en een vrouwtje Koraaljuffer.
Blauwe Breedscheenjuffer.
Tandem Azuurwaterjuffers.
Tenslotte liepen we nog een ander paadje in waar ik eindelijk mijn eerste Gehakkelde Aurelia van 2015 zag zitten en waar we in de blessuretijd toch nog een Kleine IJsvogelvlinder zagen vliegen. Die laatste waarneming had beter gekund en hij wilde niet op de foto, maar natuurlijk mochten we niet klagen en we wagen het dan ook niet om dat te doen.
Gehakkelde Aurelia.
Kleine Zonnedauw.

2 opmerkingen:

  1. geweldig wat een mooie nieuwe libel en hem dan ook nog eens zo mooi duidelijk kunnen fotograferen, super verder was het ook geen verkeerde dag ,de zonnedauw is ook schitterend.

    BeantwoordenVerwijderen