zaterdag 20 januari 2018

20-01-2018: Pierewaaien

Drieteenstrandloper.
Ik had vandaag een afspraak met Koert en René voor het traditionele Nieuwjaarsvogelen, en dus zat ik om tien voor half zeven al in de trein om rond halfnegen in Heemstede te kunnen zijn. Daar stonden mijn vogelvrienden al op me te wachten. Ons eerste doel waren de vijf Pestvogels die al een week aan de Lodewijk van Deijssellaan in Haarlem verblijven. We waren er in no time en toen we uit de auto stapten zag ik de Pestvogels direct zitten in een boom vlak boven een besdragende struik. Hopla, dat ging voortvarend. Helaas was het nog erg donker en zaten de vogels er niet echt fotogeniek voor, maar we konden ze een kwartier of zo mooi bekijken voordat er een vent met een hond langs kwam lopen waardoor de Pestvogels opvlogen en de wijk in verdwenen.
Dat was voor ons het teken om ons naar de Zuidpier van IJmuiden te begeven, waar we de rest van deze vogeldag wilden doorbrengen. Er waren voor ons allemaal nog genoeg jaarsoortjes te halen.
Zeekoet. Die had ik al in jaren niet zo mooi gezien.
Nadat we de auto geparkeerd hadden, wierpen we een eerste blik op het strand en vonden direct wat we zochten: een groep van 17 Sneeuwgorzen! De heerlijke beestjes lieten zich prachtig zien terwijl ze over de grond renden langs een plas op het strand, af en toe opvlogen en weer naar beneden gingen. Het was een tijd geleden dat we een zo grote groep hadden gezien.
We liepen verderop, pikten een Dodaarsje mee uit de jachthaven en checkten het piertje waar de Kuifaalscholver meestal huist, maar dat was verlaten.
Niet getreurd, want even verder, bij het torentje, zat een Oeverpieper op de basaltblokken en de eerste Drieteenmeeuw van de dag, een tweede kalenderjaar vogel, kwam over ons heen gevlogen. Op de punt zaten er nog zeker een stuk of vijftien in een enorme groep meeuwen. En dat was leuk, want die had ik al ettelijke jaren niet meer gezien.
Een stukje verderop kropen de eerste Steenlopers en Paarse Strandlopers over de basaltblokken. Daarna werd het een tijdje stil tot we voorbij de bocht waren. We liepen net een beetje te klagen dat het wel erg stil was langs die pier toen de eerste zes Jan-van-Genten werden ontdekt, prachtige adulte vogels die op redelijke afstand richting zuid vlogen.
Spoiler: met de Kuifaalschover kwam het toch nog goed.
Wat een heerlijke beesten zijn dat toch! Vrijwel tegelijkertijd kwam er voor de derde keer vandaag een groep rietganzen over en deze keer kon ik aan de lichte bovenvleugels zien dat het om circa 35 Kleine Rietganzen ging. Anderen zagen vandaag nog veel meer Kleine Rietjes overvliegen, en wij zagen halverwege de pier ook een paar grote groepen 'rietjes' over komen waarvan we vanwege de afstand verder geen chocola konden maken. Leuk!
Meerdere Roodkeelduikers vlogen langs en naarmate we de punt naderden werden er steeds meer Jan-van-Genten en Drieteenmeeuwen (zowel adulte als onvolwassen vogels) gezien. Koert en René zagen ook Zeekoeten voorbij komen en toen ik even door René z'n scoop koekeloerde, zag ik er direct ook eentje langsvliegen.
Drieteentje.
We verbleven geruime tijd op de punt van de pier en zagen onder meer supertamme Steenlopers en ook een zeer amusant en tam Drieteenstrandlopertje dat zich uitgebreid tussen de vogelaars ging zitten badderen in een plas water. Dat was even leuk fotograferen.
Na een tijd kijken en genieten waren we verkleumd tot op het bot en liepen we terug de pier af om in een strandtent de traditionele kroketten met brood en koffie te gaan nuttigen. Terwijl we dat deden, zagen we dat vanmorgen de Zwarte Zeekoet weer was gezien bij de ingang van de jachthaven, en dat daar ook de Kuifaalscholver (toch) was waargenomen. Dus speurden we na het eten opnieuw die plek af. De Kuifali bleek aan de andere kant van het piertje te zitten en liet zich mooi zien. Tijdens het speuren naar de Zwarte Zeekoet ontdekte ik wel een 'gewone' Zeekoet, die zich uiteindelijk heel fraai liet zien en fotograferen. De Zwarte kwam er echter niet uit. Het gaf niet, we hadden een heerlijke dag gehad en om drie uur stapte ik weer op de trein in Heemstede.
Vier van de zeventien Sneeuwgorzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten