maandag 2 januari 2017

02-01-2017: De kop is er af.

De Kuifaalscholver van de Brouwersdam.
Normaal gesproken begin ik het nieuwe vogeljaar met een rondje door mijn eigen streek, maar gisteren kwam het er niet van. Vandaag had ik een afspraak met Christiaan om een dagje richting Zeeland en de Zuidhollandse eilanden te gaan om de jaarlijst alvast een flinke boost te geven. Tegen acht uur vertrokken we. Ons eerste doel was de Gaatkensplas, waar al jarenlang het mannetje Buffelkopeend overwintert, maar helaas konden we hem vanmorgen niet vinden. Wel rolden de eerste gewone jaarsoorten in de tas.
Op naar het Oudeland van Strijen dan maar voor een altijd lastige klus: het vinden van Dwergganzen. Aanvankelijk vonden we alleen de gewonere ganzen- en eendensoorten, maar gelukkig liepen we Thomas van der Es tegen het lijf, die net een familiegroepje tussen een verre groep Brandjes had gevonden. Na een tijdje speuren kregen wij inderdaad ook vier Dwergganzen in beeld, zij het op grote afstand. Een winterse Kleine Mantelmeeuw was ook leuk, en de eerste Grote Zilverreiger van 2017 mocht er natuurlijk ook zijn.
Op naar Battenoord, waar de Flamingo's hopelijk wachtten. En dat deden ze, zowel Europese als Chileense Flamingo's waren aanwezig, en bovendien leukerds als Zilverplevier, Bonte Strandloper, Steenloper en Tureluur.
De volgende halte was Goedereede, waar we helaas op een halfuur na de Aziatische Goudplevier misten. Wel vloog er een tijdje een groep Goudplevieren boven ons hoofd, maar uiteindelijk gingen die er ver vandoor. Dat was best wel balen.
Bij Stellendam was intussen een IJseend gemeld, dus daar gingen we maar even langs. Ook deze vonden we niet, maar ter compensatie vonden we zes Toppers en een derdejaars Geelpootmeeuw.
Zilverplevier langs de Brouwersdam.
Op naar de Brouwersdam, die altijd goed is voor een zwik jaarsoorten. En dat was ook deze keer het geval. Leukerds als Zwarte Zee-eend, Eider, Kanoet (18), Paarse Strandloper, Drieteenstrandloper rolden binnen, alvorens we de Kuifaalscholver van de Spuisluis zagen zitten, altijd een leuke soort. Het beest liet zich nog aardig fotograferen ook. Intussen was er ook een IJseend langs de Brouwersdam gemeld, en wij vonden er moeiteloos twee. Ook een Kuifduiker en twee Grijze Zeehonden zijn nog het vermelden waard.
Tenslotte bezochten we de polders bij Kortgene op Noord-Beveland, en daar vonden we in een grote groep Toendrarietganzen en Rotganzen ook de vijf (ik) c.q. zes (Chris) Roodhalsganzen die daar al een paar dagen zitten. Daarna was het mooi geweest en gingen we op huis aan. Het was weer een lekker dagje geweest.

1 opmerking:

  1. Leuk die Zilverplevier Jan. Hij lijkt overigens wel een beetje op je. Niet alleen dat grijze haar, maar entomologisch blijkt het eigenlijk een renvogel te zijn die voor het begint te regenen gaat rennen? (vandaar Pluvius) In het Engels wordt het ook wel Whistling Plover genoemd ofwel hij die bij een regenbui al fluitend...

    BeantwoordenVerwijderen