zondag 18 september 2016

17-09-2016: Najaarstrek op de Maasvlakte.

Torenvalk met Kleine Mantelmeeuw.
Het is half september, de najaarstrek is al volop bezig, dus was het tijd om er weer eens op uit te gaan. Vandaag deed ik dat met mijn vogelvrienden Koert en René en de bestemming was, bij afwezigheid van echt goeie twitchbare soorten, de Maasvlakte, waar in de trektijd altijd wel iets te beleven is.
Om acht uur stapte ik in Schiedam uit de trein en omdat ik er iets eerder was dan gepland zocht ik rond het stationspleintje naar Halsbandparkieten, die ik daar al eerder had gezien. Het vinden van deze mooie exoot kostte geen moeite: bij aankomst hoorde ik ze al en even later zag ik er een paar vliegen.
Om tien over acht arriveerden Koert en René en reden we naar de Maasvlakte. Onderweg kwam al de melding dat de Draaihals, die er gisteren ook al zat, nog aanwezig was op het Luzerneveld. Dus dat werd onze eerste bestemming. Het kostte enige tijd, maar na het waarnemen van een tiental Tapuiten, twee overvliegende Goudplevieren, een idem Grote Gele Kwikstaart en nog wat gewoon spul werd de Draaihals gevonden, en even later konden we hem mooi zien zitten op een hek. Een dag met een Draaihals kan niet meer kapot, dus we konden rustig aan verder vogelen.
Er zou een IJsgors zitten op het tegenover het Luzerneveld liggende veld, dus gingen we daar maar eens kijken. Vooralsnog kwam de IJsgors er niet uit, wel ontstond er enige opschudding toen een aantal mensen een nogal licht aandoende karekietachtige had gevonden in het enige struikje op de vlakte. De karekiet liet zich slechts zeer sporadisch even zien en vloog uiteindelijk weg zonder dat de determinatie rond was. Jammer, maar het leverde me wel een Gekraagde Roodstaart op, die ik dit jaar ook nog niet had, en die uit hetzelfde bosje kwam vliegen.
Kleine Vuurvlinder.
We liepen langzaam en verspreid over het terrein terug naar het Luzerneveld. We besloten nog even naar de Draaihals te gaan, in de hoop de vogel te kunnen fotograferen. Maar toen we net aan het zoeken waren hoorde ik een IJsgors aan komen vliegen en inderdaad, even later landde de gors samen met een groepje Graspiepers op  het veld. We konden hem leuk bekijken in de vlucht, maar hem aan de grond vinden was een ander verhaal. Uiteindelijk werden me nog wel een paar korte blikken op de IJsgors aan de grond gegund.
We keken nog een tijdje over zee, maar dat leverde niets op. Een groepje Sijsjes zat op de dijk, een Gele Kwik en een Boompieper vlogen over. Het Arendbuizerdveld leverde alleen een Bruine Kiekendief op, dus gingen we maar voor een welverdiende lunch in paviljoen De Stormvogel, waar een Cetti's Zanger zich liet horen op de parkeerplaats.
De middag leverde niet veel op. Wel zagen we veel vlinders (Hooibeestje, Dagpauwoog, Atalanta, Icarusblauwtje, Kleine Vuurvlinder, Klein Geaderd Witje, Bont Zandoogje) en een aantal Paardenbijters.
Rond halfdrie lieten we de Maasvlakte tevreden achter ons om huiswaarts te gaan.

1 opmerking:

  1. Genoeg gezien dus, wordt tijd dat ik er ook eens een kijkje ga nemen! Vuurvlindertje staat er fraai op. Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen