maandag 27 juni 2016

26-06-2016: Nachtbrakers.

Met al dat natte weer schieten de paddenstoelen alweer als paddenstoelen uit de grond. Parelamaniet.
Een jaarlijks terugkerend vogelhoogtepunt is het avondje Leusderheide zo onderhand geworden. Gisteravond was het weer zo ver en om acht uur reden Chris en ik naar het gebied, waar we een halfuurtje later aankwamen. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind, want na een dag lang regen was het opgeklaard en tamelijk helder weer geworden.
We waren nog te vroeg voor onze doelsoorten, dus liepen we een eindje door het bos. Er zong niet veel, het is inmiddels ook al eind juni natuurlijk, maar een Boompieper was nog fanatiek in de weer en we vonden ook een paar Kuifmezen. Verder was het opvallend hoeveel Roodborsten er in zo'n stukje bos zitten als ze bijna de enige vogelsoort zijn die zich nog laat horen.
We vonden een mooie Parelamaniet en diverse andere, voor ons niet te determineren paddenstoelen, want met al die nattigheid die deze zomer uit de lucht komt vallen is het paddenstoelenseizoen vroeg begonnen. Ook zagen we onder meer bloeiend Vingerhoedskruid, Klein Nagelkruid en Gewone Brunel, terwijl een Ree op hetzelfde plekje stond als een jaar eerder.
Om tien uur posteerden we ons op de plek vanwaar we altijd Nachtzwaluwen en Houtsnippen horen en zien. Als eerste komt altijd de Houtsnip roepend overvliegen, en dat was ook ditmaal het geval. Alleen de Zanglijster en de Boompieper zongen nog op dat moment. Even later waren die ook stil en hoorden we van ver de eerste Nachtzwaluw ratelen. Later nog een, en misschien waren het er wel drie, maar zekerheidshalve houd ik het op twee, evenveel als er Houtsnippen in de lucht actief waren. Het duurde lang ditmaal, maar uiteindelijk hoorden we ook de vluchtroep en kwam een Nachtzwaluw toch nog tweemaal een fraaie show geven, vlak boven onze hoofden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten