zaterdag 4 juni 2016

04-06-2016: Zomergasten, wintergasten en een Amerikaan

Sprinkhaanzanger.
Ik had vandaag een afspraak met Chris om een dagje te gaan vogelen. De afgelopen week leek de mogelijkheid aanwezig dat het een zeer spectaculair tochtje kon worden, want toen waren Vale Gier, Roodmus, Krekelzanger, Grote Grijze Snip en Kleine Geelpootruiter allemaal mogelijk met een rondje Zuid-Holland. Maar helaas, gisteren waren van dat illustere gezelschap alleen nog de Roodmus en de Kleine Geelpoot over en toen we vanmorgen om zeven uur wegreden zat het ook nog eens potdicht met mist. Maar natuurlijk gingen we toch proberen er iets moois van te maken.
Adult mannetje Roodmus bij Oostvoorne.
Na een uurtje waren we bij Oostvoorne, waar we de ruigte van het Groene Strand in liepen. Hier moesten tenminste twee, misschien zelfs drie Roodmussen huizen, dus je zou zeggen: dat kon niet missen. En dat deed het ook niet, uiteindelijk. Aanvankelijk was het nog erg mistig en hoorden we vooral veel Cetti's Zangers en andere, gewonere soorten. We spraken een vogelaar die al een Roodmus had gezien en gehoord en op zijn aanwijzing liepen we een zijpaadje in. We kwamen uit bij een soort weide, waar de Roodmus door de vogelaar zou zijn waargenomen. Wij hoorden echter niets, ook niet na langere tijd wachten. Wel vond Chris een mannetje Goudvink, en ik zag niet veel later een vrouwtje, en dat was een leuke jaarsoort.
Mannetje IJseend in de Bossewaard bij IJsselstein.
 We besloten terug te lopen naar de kruising van de twee paden, waar de Roodmus het vaakst wordt gezien en gehoord. Onderweg krijste er een Waterral en toen hoorde ik ineens van ver de Roodmus. De vogel leek vliegend te zingen, want het geluid kwam snel dichterbij en verdween uiteindelijk, zonder dat we de zanger zagen, over ons heen. We liepen terug naar de weide en jawel, daar zong hij luid en duidelijk. Maar binnen een paar strofen vloog hij weer pal over ons heen weer terug naar waar hij vandaan kwam, zij het dat we hem nu wel zagen. Wij liepen ook maar weer terug, scoorden tenminste twee, misschien wel drie Zwartkopmeeuwen in zomerkleed die over ons heen vlogen en vonden uiteindelijk de Roodmus zingend in de top van een struik. We konden hem nu langdurig bewonderen en beluisteren, maar helaas bleef hij voor echt mooie foto's te ver weg. Een Sprinkhaanzanger wilde wel graag op de gevoelige plaat en dat vond ik leuk, want het was pas de eerste keer dat ik zo'n gluiperd voor de lens kreeg.
Tureluur te Haastrecht.
Nadat we genoeg hadden gezien aan de Roodmus (een adult mannetje overigens, wat het waarnemen van een Roodmus wel zo aangenaam maakt), besloten we richting Haastrecht te gaan, waar in het Doove Gat al enige tijd een Kleine Geelpootruiter verblijft. De Kleine Geelpoot is een dwaalgast uit Amerika, die de laatste jaren vaker lijkt te worden gezien in ons land. De plek was snel gevonden en ondanks het tegenlicht en de vele verwarrende Tureluurs, kwam ook de Kleine Geelpoot vrij snel ons jaarlijstje 2016 binnen stappen. Gelukkig ging de vogel op niet al te grote afstand nog even onder redelijk licht zitten. Ik kon nog een paar bewijsplaatjes schieten, maar echt mooie foto's zaten er niet in. Dat lukte wel met een Tureluur en een Rietzanger en daar was ik ook best blij mee. Na een tijdje te hebben genoten van de Kleine Geelpoot zochten we nog wat naar libellen en juffers, maar er was weinig te vinden en wat er was bleef niet zitten. Wel zagen we op alle bezochte locaties vandaag Distelvlinders.
Rietzanger, Doove Gat, Haastrecht.
We vermaakten ons nog met een overvliegende Lepelaar, twee Ooievaars en de fotogenieke Tureluur en reden toen naar onze laatste bestemming van vandaag: de Bossewaard bij IJsselstein, waar vreemd genoeg al een tijdje een paar IJseenden huist. Een hardcore wintergast en daarom een fantastische juni-soort, fraaie vogels sowieso en ze bleken ook nog aardig fotogeniek te zijn, al moest je als fotograaf even wennen aan de duikfrequentie van de beestjes. Maar uiteindelijk kreeg ik het mannetje toch leuk op de foto. We zagen hier ook nog een groepje Oeverzwaluwen en de eerste Gewone Oeverlibel van het jaar, alsmede Atalanta, Kleine Vuurvlinder, Klein Koolwitje en Distelvlinder.
We waren al vrij vroeg thuis, maar dat gaf niet. Onze doelsoorten hadden we fraai en langdurig kunnen bewonderen. Het was een gezellige en geslaagde dag.
Mannetje IJseend.
Tureluur.
Bewijsplaatje van de Kleine Geelpootruiter.

2 opmerkingen:

  1. Weer een leuke tocht Jan en mooie waarnemingen. Ik vind de foto van de tureluur, de roodmus, de rietzanger en de sprinkhaanzanger erg geslaagd.    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een leuke tocht Jan en mooie waarnemingen. Ik vind de foto van de tureluur, de roodmus, de rietzanger en de sprinkhaanzanger erg geslaagd.    BeantwoordenVerwijderen