zaterdag 19 april 2014

19-04-2014: De laatste Korhoenders

Een van de laatste Korhanen van Nederland.
Het was vroeg opstaan vanmorgen, want om vijf uur vertrokken Chris, Wiegert en ik naar de Sallandse Heuvelrug, waar de laatste Korhoenders van Nederland te vinden zijn. Twee jaar geleden had ik eigenlijk al afscheid genomen van deze fraaie vogel, toen Chris en ik nog maar één baltsende haan vonden. Maar dit jaar worden er weer wat meer vogels gezien, waarschijnlijk als gevolg van recente reïntroductiepogingen. Hoe dan ook, voor Wiegert was -ie nog een nieuwe soort en Chris en ik vonden het leuk om ze toch nog eens te zien.
We wandelden het gebied in van de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum nabij Haarle en volgden de Haarler Bergweg door het bos, tot we aan de rand van de heide kwamen. Hier begonnen de jaarsoorten meteen binnen te stromen. De eerste Boompieper werd genoteerd en er zouden er nog vele volgen. Een Koekoek riep, en die zagen we later op de dag nog een keer vliegen ook. Ook de Boomleeuwerik werd een paar keer gehoord, en ook die was een jaarsoort.
Een van de vele Boompiepers die we vandaag tegenkwamen.
Een stukje verderop stond al een klein groepje vogelaars te kijken en terwijl we die opmerkten hoorden we ineens de zang van een Korhaan, tamelijk vlakbij ons. Daar stonden die vogelaars dus naar te kijken. De vogel zat in de top van een den te bolderen, iets wat ik nooit eerder had gezien. Tot nu toe had ik ze altijd op de grond tijdens het bolderen. De haan liet zich uitgebreid bekijken en (met tegenlicht) nog op de foto zetten ook. Later vandaag zagen we nog een tweede vogel, en wellicht zelfs een derde.
Toen de haan een stuk verderop was gevlogen ontdekten we een man Beflijster bovenin een boompje verderop. Dat vonden we erg leuk, want dat blijft toch een lastige soort, zo een die je hooguit een paar keer per jaar tegenkomt. Ook zagen we enkele mannetjes Roodborsttapuit, die voor mij ook nog een jaarsoort was.
Beneden aan de Haarlerberg liet een Rosse Woelmuis zich erg leuk bekijken en toen we weer boven waren vonden we een zingend mannetje Bonte Vliegenvanger, alweer een eersteling van 2014.
Minimaal vijf mannetjes Zandhagedis vandaag in een heidegebiedje nabij Wolfheze.
Het was nog vroeg en we besloten naar Wolfheze te rijden, waar we op een stukje heide reptielen hoopten te vinden. Het zonnetje begon net door te breken, dus de omstandigheden leken er optimaal voor. We liepen meteen weer tegen een Bonte Vlieg aan. Tijdens onze reptielenzoektocht vonden we minimaal vijf mannetjes Zandhagedis, mooi groen gekleurd, die zich af en toe ook aardig lieten vastleggen. Ook de vlinders begonnen te vliegen en we zagen de eerste Kleine Vuurvlinder van 2014 en twee Groentjes! Die laatste vonden we erg leuk, want die zie je niet al te vaak. Helaas lieten de vlinders zich niet fotograferen vandaag en de Adders, waarnaar we speciaal op zoek waren, lieten zich niet zien.
Dan maar naar de Blauwe Kamer bij Rhenen, om Ringslangen te zoeken. Met enige moeite slaagden we erin om twee exemplaren te zien, maar helaas lieten ook zij zich niet op de gevoelige plaat vastleggen. Vanuit een struikenrij zong mijn eerste Braamsluiper van 2014. In de verte riep een Havik. We besloten nog even langs een ander deel van de Blauwe Kamer te gaan, genaamd Onderlangs, en hier konden we genieten van een fraai overvliegende Boomvalk en veel vlinders, waaronder een mannetje Citroenvlinder, vijf Kleine Vuurvlinders en een vrouwtje Oranjetipje. Wiegert zag nog een Ringslang die alweer weg was toen Chris en ik arriveerden en ik zag nog een Witgatje vliegen, mijn eerste van dit jaar.
En zo was het een heerlijke all round natuurdag geworden met ontzettend veel leuke soorten.
En nog een mannetje Zandhagedis. Wat zijn ze mooi!

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie waarnemingen, Jan. Mooi die Korhaan in de boom en wat een prachtige zandhagedissen. Top weer!

    BeantwoordenVerwijderen