zaterdag 12 april 2014

12-04-2014: Een topdag in de Biesbosch

Een van de twee Reuzensterns van Polder Hardenhoek
De tijd vliegt. Het was alweer tijd voor het jaarlijkse voorjaarsdagje Biesbosch dat ik altijd doe met vogelvrienden René en Koert. We hebben dat nu een jaar of vijf gedaan en het staat altijd garant voor een spetterende vogeldag. Zo ook vandaag. We arriveerden rond half negen in de Biesbosch, maar helaas zat het potdicht met mist. We gingen maar een tijdje op de hoek Bandijk/Witboomkil staan en luisterden naar wat er zoal zong. Natuurlijk hadden we meteen de Cetti's Zanger te pakken, die nu werkelijk overal in de Biesbosch te horen is. Ook zomervogels als Rietzanger, Fitis en Tjiftjaf lieten zich horen. We besloten even naar het huisje te lopen waar de Steenuil altijd onder de schoorsteen zit, maar helaas: men is bezig het huisje te slopen en van de uil geen spoor. Wel een clubje Ringmussen en er zong een Nachtegaal van tussen het puin, duidelijk een doortrekker die zijn definitieve plek nog niet gevonden had. Het was mijn eerste jaarsoort van vandaag.
We liepen terug naar de hoek waar we eerst stonden en intussen loste de mist gelukkig in hoog tempo op en kwam er een blauwe hemel met daarin een zonnetje tevoorschijn. Omdat er ook nog eens weinig wind stond, beloofde het een traditionele prachtige Biesboschdag te worden qua weer. Er kwam gang in de jaarsoorten. We ontdekten wat Gele Kwikstaarten tussen een paar schapen. De Roerdomp van de Kleine Hardenhoek begon onregelmatig te hoempen, ook al zo'n vogel die we hier eigenlijk ieder jaar hebben. We ontdekten Zomertalingen op het water van polder Hardenhoek en mijn eerste Boerenzwaluw van 2014 vloog over ons heen.
We gingen naar het uitzichtspunt, waar al een aantal dagen een Amerikaanse Wintertaling huist, maar de eenden zaten zo ver weg en het licht was zo slecht dat er geen beginnen aan was. Wel vonden we hier Groenpootruiters, opnieuw een jaarsoort. Onze volgende stop was de paardenwei voorbij de veerweg, waar weinig kwikstaarten te vinden waren, maar waar twee prachtige adult zomerkleed Zwartkopmeeuwen over onze hoofden kwamen vliegen! Dat was puur genieten geblazen, want dat zijn me toch prachtige beesten. Bij de volgende stop, op de parkeerplaats langs de De Hilweg, zagen we een paar Dwergmeeuwen tussen de Kokmeeuwen zitten, altijd erg leuk. Later zagen we van nabij nog adulte en tweedejaars exemplaren. De volgende stop was de Pannekoek, waar we een wandeling maakten. Er vlogen Oeverzwaluwen over, weer een eersteling voor 2014. Er vlogen enkele vlinders: Groot Koolwitje, Bont Zandoogje, Dagpauwoog en Klein Geaderd Witje. En er zong een Gekraagde Roodstaart, opnieuw een jaarsoort.
Bont Zandoogje bij de Pannekoek
Over pannekoeken gesproken: het was tijd voor de lunch en die gebruikten we gewoontegetrouw in het restaurantje voorbij de Spieringsluis. Terwijl we daar op het terras zaten ontdekte ik een adulte Zeearend boven ons, en even later waren het er twee, die leuk baltsgedrag vertoonden. Gaaf! Er kwam ook nog een Lepelaar overgevlogen, en een man Bruine Kiekendief.
Toen we klaar waren met eten checkte ik even de Dutch Bird Alerts en zag dat er een halfuurtje geleden twee Reuzensterns ter plaatse waren gemeld in de polder Hardenhoek. Een soort die we al weet-ik-veel hoe lang niet meer in Nederland hadden gezien. Erop af dus! Gelukkig waren beide vogels nog ter plekke en ze lieten zich werkelijk schitterend zien, zowel vliegend als rustend op een zandplaat. Het was puur genieten. Tussen de bedrijven door pikten we ook nog een paar Zwarte Ruiters mee, weer een jaarsoort. Na een tijd genieten, besloten we nog even naar de Deeneplaatweg te gaan. Lastig, omdat je er eigenlijk niet meer met de auto mag komen. We besloten een stukje te lopen en vonden nog een groepje Kemphanen, voordat Herman van den Brand langsreed en ons waarschuwde dat de Amerikaanse Wintertaling weer werd gezien. Hopla, met gezwinde spoed weer terug naar de Hardenhoek, een plek waar je gerust een hele dag kunt doorbrengen, en jawel, we waren net op tijd om een van de twee (!) mannetjes Amerikaanse Wintertalingen te zien, voordat ze werden verstoord door hanggliders (of zoiets) en alle eenden de lucht in gingen.
Als afsluiter hadden we nog een mooie man Tapuit, ook alweer de eerste van 2014, bij de camping lang Witboomkil (bedankt Mary & Ed!).
Om kwart voor vier gingen we huiswaarts. Het was weer een prachtige dag geweest in de Biesbosch!

2 opmerkingen: