zaterdag 29 maart 2014

29-03-2014: Volop voorjaar!

De Witte Kwikstaart is nu op z'n mooist.
Het is een fantastische maand maart, qua weer, en ook vandaag was het weer heerlijk zonnig met een aangename temperatuur van ergens rond de 18 graden. Mooi weer om op de fiets te stappen en de streek te checken op voorjaarsvogels, vlinders en andere diertjes.
Fietsend richting Lappenheide zag ik al een Kleine Vos en een Groot Koolwitje. Boven Lappenheide cirkelden de beide Ooievaars. Op het plasje viel op dat veel eenden ineens vertrokken waren, maar... de Kleine Plevier is weer terug! Er zaten er twee. Ook stapte er een Bonte Strandloper rond en er waren nog steeds veel Grutto's, waaronder een aantal IJslandse, en Kieviten aanwezig. Ineens hoorde ik vanuit het bosje naast de plas het onmiskenbare geroffel van een Kleine Bonte Specht! Het spechtje zat zeer enthousiast te roffelen en dat is toch nog altijd bijzonder voor deze streek, al kom ik ze de laatste jaren wel steeds vaker tegen.
De Heikikker was vandaag prominent aanwezig, al waren het helaas geen blauwe exemplaren.
In het slootje langs de weg zat een Heikikker te roepen, en die zou ik vaker tegenkomen vandaag. Langs de Nieuwe Zuiderlingedijk liet een exemplaar zich fotograferen. Leuk, mijn eerste amfibiesoort van het jaar.
Ik fietste verder naar Acquoy en kwam mijn eerste Klein Geaderd Witje van de dag (en van het jaar) tegen. Later vandaag zouden er nog een paar volgen, o.m. in het Lingebos.
Langs de Nieuwe Zuiderlingedijk hoopte ik mijn eerste Oranjetipjes van het jaar te vinden, maar die waren nog afwezig, hoewel ze in het land al regelmatig worden gezien. Wel weer een Groot Koolwitje en een Kleine Vos, en (ook leuk) bloeiend Kroontjeskruid.
Bloeiend Kroontjeskruid langs de Nieuwe Zuiderlingedijk.
Omdat de Oranjetipjes langs de dijk niet wilden lukken, ging ik verder naar het Lingebos, in de hoop ze daar tegen te komen. Bij Vogelswerf een verrassing: alweer een mannetje Citroenvlinder! Het lijkt erop dat ze deze streek hebben gevonden. Leuk!
Bij aankomst in het Lingebos zong er meteen een Vuurgoudhaan. Ik vond er ook mijn tweede zingende Fitis van het jaar en qua vlinders waren er Klein Geaderde Witjes, Dagpauwogen en een Atalanta, maar verder niet. Wel vond ik mijn eerste Gewone Pad van 2014, wat natuurlijk ook leuk was.
Op de terugweg stuitte ik nabij Asperen nog op mijn eerste zingende Zwartkop van het jaar. En zo werd het een heerlijk fietstochtje met veel voorjaarsbeestjes.
Gewone Pad in het Lingebos.

2 opmerkingen:

  1. geweldig je hebt in ieder geval heerlkijk genoten als ik je blog leest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig tochtje, Jan. Maandag gaan we samen op zoek naar het Oranjetipje, mijn lievelingsvlinder!

    BeantwoordenVerwijderen