woensdag 26 februari 2014

26-02-2014: Uitwaaien met jeweetwelkraaien

Maar liefst 48 Paarse Strandlopers zaten er langs de Noorderdam vandaag!
Het werd vandaag lekker zonnig weer, lenteachtig zacht met weinig wind, dus nam ik vanmorgen vroeg de trein maar weer eens naar Hoek van Holland. Even wat zeelucht opsnuiven en checken of er misschien een paar jeweetwelkraaien de moordcommando's van Sharon Dijksma te slim af waren geweest. Ik noem de bewuste kraaien expres niet bij hun naam; je weet maar nooit wie er via Google of een andere zoekmachine op deze blog terechtkomt. Tot mijn grote genoegen kon ik vaststellen dat tenminste twee, wellicht vier kraaien zich hebben weten te redden. Hopelijk blijft dat zo.
Langs de boulevard speurde ik de slikjes af, waarop onder meer Tureluurs, Scholeksters, een Kievit, een Rosse Grutto en een Bontbekplevier rondstapten. Ook zat er een Kleine Mantelmeeuw te rusten, zodat ik meteen al twee jaarsoorten te pakken had. Later vandaag zag ik nog twee Kleine Mantels langs de Noorderdam vliegen.
Bontbekje langs de boulevard.
Het was vrij rustig met de vogels. Weinig meeuwen, zodat er ook niet veel te speuren viel. Weinig steltjes ook eigenlijk, zelfs geen Drieteenstrandlopers. Daarom liep ik al vrij snel op de Noorderdam, waar boven de Kapittelduinen een paar Kneutjes vlogen, en die waren weer een jaarsoort. Langs de dam zaten een twintigtal Steenlopers en maar liefst 48 Paarse Strandlopers, waarvan sommige exemplaren zich leuk lieten fotograferen. Er zwommen Aalscholvers die alweer in volledig broedkleed waren. Ik bleef een tijdje op de punt staan kijken, maar veel kwam er niet langs. Drie Bergeenden en een duiker spec. waren nog het meest bijzonder, kun je nagaan. Na een uurtje kijken en Steenlopers fotograferen had ik het wel weer gezien, liep nog een eindje langs het strand en toen via de duinen weer terug naar de boulevard.
Een van de Jeweetwelkraaien die is ontsnapt aan Dijksma's moordcommando's.
In de duinen werd ik nog verrast door een vrouwtje Goudvink, dat zich mooi liet zien. Ook vond ik er nog twee Koperwieken, terwijl Heggenmus, Koolmees, Vink, Roodborst en Groenling voluit zaten te zingen. Op de terugweg langs de boulevard lieten twee stuks Jeweetwelkraaien zich mooi fotograferen. Ik weet niet precies hoe het zit met de vangacties, maar ik vermoed - en hoop vooral - dat ze 'klaar' zijn en er gewoon een paar over het hoofd hebben gezien.
Hoek van Holland, rechts de Noorderdam.
Steenloper langs de Noorderdam.
Gna gna gna.
Ook de Nijlgans liet zich eens aardig vastleggen vandaag.

3 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige foto's van de je weetwelkraaien. Gelukkig hebben ze meer hersens in hun hoofd dan Sharon, gna, gna, gna!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. gelukkig zijn er nog een paar,wat zijn ze toch mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helaas is het uitmoorden van deze prachtige vogel momenteel in volle gang..maak je ontzetting hier over kenbaar via wwww.facebook.com/Red.de.Hoekse.huiskraai

    BeantwoordenVerwijderen