maandag 23 september 2013

23-09-2013: Heidelibellendag & vogelen in de Biesbosch

De Oranje Luzernevlinder, hij is er nog steeds! Vandaag 2 exemplaren bij Alblasserdam.
Vandaag kwam het er eindelijk weer eens van om de natuur in te gaan. Er stonden vooral heidelibellen op het verlanglijstje van Wiegert en mij, met name de Zuidelijke - en de Zwervende Heidelibel wilden we graag zien. Maar we begonnen in de Biesbosch, zodat het in de tussentijd een beetje kon opwarmen en de libellen actief konden worden.
We stonden een tijdje te kijken op het uitzichtpunt van Polder Hardenhoek. Toen hadden we al het Steenuiltje gezien dat weer zat te poseren in z'n schoorsteenhol op een van de huizen langs de Bandijk. Ook de Zeearend kwam snel in beeld, er zat er eentje in de top van de dode bomen aan de overzijde van het uitkijkpunt en later werden we getracteerd op twee jagende Zeearenden, waarvan er eentje een eend ving, waarna ze die gezamenlijk gingen opeten.
Twee Zeearenden op een eilandje in de Biesbosch.
Er waren zeker acht Grote Zilverreigers en een Kleine Zilver te zien vanaf het uitkijkpunt, af en toe vlogen er Watersnippen langs en toen we terugliepen naar de auto kwam er ineens een prachtige Slechtvalk over ons heen gevlogen en die was nog een jaarsoort voor mij. We reden nog een eind de polders in, in de hoop op roofvogels, maar verder dan een Buizerd, twee Torenvalken en twee Tapuiten kwamen we niet. Maar het was intussen kwart voor elf en de zon was doorgebroken, zodat we besloten naar Bleskensgraaf te rijden, waar de eerste van de libellen op het programma stond, nl. de Zuidelijke Heidelibel, voor ons allebei een gloednieuwe soort. Er is een flinke invasie aan de gang deze zomer en op de plek waar we nu heen gingen zaten er aanvankelijk maar liefst tussen de 25 en 30!
En ja hoor, we hadden 'm: minimaal drie Zuidelijke Heidelibellen, misschien wel vijf. Dit is een mannetje.
We keken eerst bij een plasje waar ze eergisteren waren gezien, maar daar konden we nu niets vinden. Dan maar naar de 'echte' plek, achter een verlaten boerderij, een ruig terreintje van niks eigenlijk. Maar de eerste de beste libel die we op de grond zagen zitten was een vrouwtje Zuidelijke Heidelibel! Het kostte weinig moeite om ook nog minstens twee, maar misschien wel vier mannetjes te vinden. Het fotograferen van deze schuwe rakkers had meer voeten in de aarde, maar uiteindelijk kreeg zelfs ik ze herkenbaar op de plaat, en daarmee was ik wel tevreden. Mooie plaatjes bovenop een takje of zo zaten er niet in.
Vrouwtje Zuidelijke Heidelibel.
Vermeldenswaard zijn nog de vele Houtpantserjuffers op deze locatie en ook het paar Blauwe Glazenmakers mocht er wezen. Er fladderden nog twee Kleine Vuurvlinders rond en bij het plasje waar we eerder waren zaten nogal wat Bonte Zandoogjes.
Na een hele tijd achter de Zuidelijke Heides te hebben aan gelopen was het tijd om naar onze laatste bestemming te gaan: industrieterrein Nieuwland bij Alblasserdam. Hier worden al een tijdje Zwervende Heidelibellen gemeld en die waren voor Wiegert nog nieuw en voor mij een mooie aanvulling voor mijn Nederlandse libellenjaarlijst. Helaas was het intussen weer helemaal bewolkt geraakt en aanvankelijk vonden we alleen een aantal 'gewone' heidelibellensoorten en ook twee mannetjes Zwarte Heidelibel, wat leuk was. Pas toen ik naar een ander deel van het gebied liep, dat minder nat was, zag ik ineens een vrouwtje Zwervende Heidelibel vliegen. Hartstikke geel was ze, ik was vergeten dat ze zo opvallend waren.
Vrouwtje Zwervende Heidelibel, erg geel met blauwe onderkant van de ogen.
Uiteindelijk vonden we er een stuk of vier, drie vrouwtjes en een jong, nog niet uitgekleurd mannetje. We hadden graag ook nog een uitgekleurde man gevonden, maar die zat er ook na lang zoeken niet in. Wel vonden we hier ook nog twee Oranje Luzernevlinders, waarvan er eentje erg mooi poseerde voor mijn lens. Het was een prachtige dag geweest, daarover waren we het eens.
En een jong mannetje Zwervende Heidelibel, nog niet uitgekleurd.

1 opmerking:

  1. wat een pracht vogeldag om zoveel zeearenden een steenuiltje en zoveeel zilverreigers te zien om over de libelles nog maar te zwijgen.

    BeantwoordenVerwijderen