dinsdag 16 juli 2013

16-07-2013: Vlindertwitch!

Het was een Kleine IJsvogelfeest vandaag. In totaal zo'n 20 exemplaren gezien!
Ik had vandaag met Wiegert afgesproken om een paar zeldzame vlindersoorten op te halen, waaronder twee die ik nog nooit eerder had gezien: de Grote Weerschijnvlinder en het Spiegeldikkopje. Voor die eerste bezochten we het prachtige gebied De Brand nabij Udenhout. Hier worden de laatste tijd regelmatig tot wel zes Grote Weerschijnvlinders op een betrekkelijk klein gebied gezien. Dat klinkt misschien als een makkie, maar dat viel vies tegen. Die weerschijnvlinders hebben namelijk de vervelende gewoonte om in de kruinen van bomen rond te fladderen en komen maar weinig naar beneden. Ondanks een tijd zoeken en ondanks het feit dat er meerdere mensen aan het zoeken waren, lukte het niet er een te vinden. Maar niet getreurd, we hadden er een leuke tijd. In totaal negen Kleine IJsvogelvlinders werden gezien en (soms) gefotografeerd. Ook het Oranje Zandoogje werd vijf vlinder sterk waargenomen en het vlindertje liet zich leuk fotograferen, waar ik erg blij mee was daar ik tot nu toe slechts één matige foto van het beestje had kunnen maken.
Het Oranje Zandoogje wilde wel poseren.
Meteen in het begin van het gebied hoorden we al het mannetje Wielewaal zingen, en ook een vrouwtje liet zich soms horen. Verderop in het gebied zagen we onder meer Roodborsttapuiten, een Havik en een Wespendief. Bij het speuren naar de weerschijnvlinder zagen we wel af en toe Eikenpages door de boomtoppen fladderen. Andere vlindersoorten die we tegenkwamen waren onder meer Koevinkje, Boomblauwtje, Groot Dikkopje en een Citroenvlinder. Een hoogtepunt was ook de Boomkikker die Wiegert ineens zag zitten. Hij zat er niet ontzettend fotogeniek voor, maar het was toch erg leuk om hem ook in dit gebied te zien.
De Boomkikker.
De libellen deden ook mee, met zeker tien Weidebeekjuffers (altijd een genot om naar te kijken), een Houtpantserjuffer, een Blauwe Breedscheenjuffer, Lantaarntjes en Azuurwaterjuffers.
Na een tijd zoeken gaven we het op met de weerschijnvlinder en deden nog een poging op de Bruine Eikenpages die gisteren op de bramen langs het fietspad bij de ingang waren gezien. Maar ook die bleven voor ons verborgen.
Daarom reden we maar naar onze volgende bestemming: een bos in de omgeving van Weert, waar het Spiegeldikkopje vliegt.
Het Spiegeldikkopje is zo onderhand een van Nederland's zeldzaamste vlinders, dus de exacte lokatie zal ik hier niet vermelden. In het bos was een soort vlinderfeest aan de gang, het miegelde er werkelijk van de vlinders: Gehakkelde Aurelia's, Bruin Zandoogjes, Groot Dikkopjes, Citroenvlinders, Klein Geaderde Witjes, Oranje Zandoogjes, Koevinkjes, Atalanta's, een stuk of tien Kleine IJsvogelvlinders, een Landkaartje en een Dagpauwoog.
Het Spiegeldikkopje was snel gevonden, maar een leuke foto nam wat meer tijd in beslag...
Ook erg leuk waren de Phegeavlinders, een overdag vliegende nachtvlinder die in Nederland vrij zeldzaam is, maar op plekken waar hij voorkomt soms talrijk kan vliegen. Dat was ook vandaag in dit bos het geval. Prachtige insecten zijn het!
Toen we arriveerden op de plek waar het Spiegeldikkopje zou zitten, kostte het weinig moeite om ze te vinden. Met hun karakteristieke, zeer aparte 'huppelvlucht' zagen we ze regelmatig boven het lange gras vliegen en soms ging er een kortstondig zitten.
De Phegeavlinder, een prachtig insect!
Een leuke foto was een kwestie van geduld, dat was duidelijk, en dus staken we er flink wat tijd in. Met succes, want uiteindelijk vonden we er eentje op de bloem van een Grote Kattenstaart, en daar bleek dit Spiegeldikkopje regelmatig op terug te keren. Zodoende gaf het ons de kans om het fraaie beestje op ons gemak vast te leggen op de gevoelige plaat.
We staken nog wat tijd in het fotograferen van de Kleine IJsvogelvlinder en gingen daarna huiswaarts, want het was vandaag erg warm en het water begon op te raken. Het was een prachtige dag geweest!
Hieronder nog wat foto's van waargenomen insecten van vandaag.
Kleine IJsvogelvlinder
Het Spiegeldikkopje op z'n favoriete Grote Kattenstaart.
Blauwe Breedscheenjuffer
Oranje Zandoogje
Groot Dikkopje (boven) met Spiegeldikkopje.

4 opmerkingen:

 1. er staan wel hele mooie vlinders op. prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's en een leuk verslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtsoorten, Jan, heb je op de foto weten te zetten en dat spiegeldikkopje is het natuurlijk helemaal! De kleine ijsvogelvlinder,de Phegeavlinder, de boomkikker, voor mij allemaal wenssoorten en voor de eerst genoemde al heel wat keren de Kampina afgestruind. En wat is het oneerlijk verdeeld in de wereld want ik als 'broekie', met name op insectengebied, heb dan weer een wenssoort van jou, gewoon op de hand zitten:-) (http://waarneming.nl/gebied/view/15436?sp=676)
  Weer zoals altijd zitten te genieten van je blog en weer wat geleerd...met jou kom ik er wel:-) Eigenlijk best wel fijn, zo'n 'slappe' vogeltijd.....

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt weer voor jullie leuke reacties, Nic, Ans & Kees!

  Kees! Hoe krijg je zo'n weerschijnvlinder in vredesnaam op je hand, vertel het me ;-) Prachtige waarneming man! Maar goed, ik hou 'm nog tegoed denk ik maar, heb ik nog iets om naar uit te kijken.
  Groeten, Jan

  BeantwoordenVerwijderen