maandag 8 juli 2013

07-07-2013: Nachtzwaluwen

Ook dit jaar hebben we het nachtzwaluwen weer overleefd!
Vanavond stond in het teken van de Nachtzwaluw en de Houtsnip, en daarvoor reden Chris, Wiegert en ik naar de Leusderheide, waar we vorig jaar rond deze tijd ook heel succesvol waren. Het gebied zelf is een militair oefenterrein waar je niet zomaar in mag (dat zou ook niet erg verstandig zijn - zie het bord hiernaast), maar waar vanaf de rand onze doelsoorten uitstekend te zien zijn.
We waren ruim op tijd ter plaatse en hoopten nog wat andere leuke dingen te vinden, zoals Boomvalken, Zandhagedissen of Hazelwormen. Die laatste twee vonden we wel, maar helaas allebei overleden, blijkbaar als gevolg van aanrijdingen met fietsers. Om kwart over tien hoorden we heel ver weg even kort de eerste Nachtzwaluw zingen. Niet veel later kwam er ineens een prachtig dichtbij over ons heen gevlogen, roepend en wel, en gelukkig was het toen nog redelijk licht, zodat we er echt alles aan konden zien. Later konden we de Nachtzwaluw nog langdurig horen zingen en af en toe vloog er weer eens een over of langs of hoorden we ze roepen. Hoeveel het er precies waren is lastig te zeggen, maar omdat we er op een zeker moment twee tegelijk hoorden zingen, waren het er minimaal twee.
De Houtsnip was wat minder prominent aanwezig dan vorig jaar, maar kwam toch driemaal roepend over ons heen gevlogen en liet zich daarbij mooi bekijken. Ook waren er volop vleermuizen aanwezig, in diverse formaten, maar stom genoeg had ik mijn vleermuisdetector niet meegenomen. Volgend jaar maar, want hier valt wel wat te scoren op vleermuisgebied. Rond middernacht waren we weer thuis. Het was een erg leuke en sfeervolle avond.

1 opmerking:

  1. Welmooi om naar zulke plaatsen te gaan waar je vermoed nachtzwaluwen te horen en te zien en als het dan ook nog gebeurt is op zich al heel bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen