zaterdag 16 februari 2019

16-02-2019: Nieuwjaarsvogelen op het Planken Wambuis

Hallo meneer de Ransuil.
Het Nieuwjaarsvogelen is een mooie traditie, die Koert, René en ik al jarenlang in ere houden. We hadden hiervoor eigenlijk op 2 februari een afspraak, maar die hebben we toen vanwege het ellendige weer maar afgezegd. Vandaag deden we een nieuwe poging en nu was het weer fantastisch: zonnig, weinig wind en temperaturen die lenteachtig aanvoelden. Zo hebben we het graag.
Vandaag had Koert de vogelroute in elkaar gezet en het zou een prachtige dag worden. Ik ging vanmorgen per trein naar Bunnik, waar de heren vogelaars me tegen halfnegen oppikten, en vervolgens reden we naar het Planken Wambuis, een gebied op de Veluwe waar ik nog nooit was geweest.
We waren nauwelijks aan het lopen of we hoorden en zagen Appelvinken, altijd een leuke jaarsoort. Boomklevers en Boomkruipers lieten zich de hele tijd horen en binnen no time hadden we de eerste Kleine Bonte Specht in de kijker, alweer zo'n leuke soort. Later hoorden we hem nog diverse keren roffelen.
We vermaakten ons intussen ook met veel Sijzen en Kepen, en het duurde niet lang voordat we een Zwarte Specht hoorden roepen, en even later zagen we hem tussen de bomen door vliegen. Nog even later zat hij ineens tegen een boom en eigenlijk hoorden en zagen we de Zwarte Specht vandaag regelmatig. Een prachtige soort!
Hallo daar!
Een zingende Zwarte Mees kwam niet in de kijker maar was desondanks een jaarsoort, en hetzelfde gold voor diverse roepende Kuifmezen. Altijd lastig om fatsoenlijk in de kijker te krijgen, die twee. Aan de rand van een heideveld hoorden we de eerste voorzichtige zang van een Veldleeuwerik. Een Grote Lijster kwam luid roepend over ons heen gevlogen en later hoorden we hem vanuit de verte zingen.
We besloten naar een ander heideveldje te lopen, waar Koert een Klapekster wist te zitten. Onderweg daarnaartoe werden we getrakteerd op twee fraaie Raven en een Buizerd, en achterin het heideveld was de Klapekster snel opgesnord. Hoewel hij op flinke afstand bleef, was het toch genieten van deze heerlijke soort. Terwijl we naar hem stonden te kijken, begon er ineens een Boomleeuwerik te zingen, voor mij de eerste van het jaar. Ook vloog er een Grote Barmsijs over, en even later meerdere Kruisbekken, ook allebei jaarsoorten.
Het mag duidelijk zijn dat het een heel lekker dagje aan het worden was. Nadat we klaar waren op de hei reden we naar het plaatsje Oosterbeek, alwaar we in een roestboom na enig zoeken drie Ransuilen vonden. Een van de drie zat op grappige wijze naar ons te kijken, en die liet zich ook als enige fotograferen, hoewel dat nog een hele toer was, want het beest zat hoog in de boom, recht boven ons en er zaten allerlei takken en takjes in de weg.
Na de lunch deden we een poging op de Notenkraker van Wageningen, maar die bevindt zich sinds de jaarwisseling in een onoverzichtelijke wijk en is lang niet meer zo makkelijk als eerst. Na de boel daar een aantal keer te hebben rondgelopen, besloten we dat dit een vrij kansloze onderneming was en gingen we huiswaarts. Het was een heerlijk dagje vogelen geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten