zondag 3 februari 2019

03-02-2019: Kleine Zwanen, Grote Zaagbekken en Raven

Torenvalkje houdt ons nauwlettend in de gaten.
Na weken van sneeuw, natte sneeuw, motregen, gewone regen, harde regen, wind en kou was het vandaag eindelijk, EINDELIJK weer eens lekker weertje. Het zonnetje scheen, de wind had een rustdag genomen en de temperatuur klom omhoog tot redelijk aangename hoogten. Na ons uitgebreide zondagse ontbijt besloten Cilja, Chico en ik dan ook om een stukje te gaan rijden door de streek, meer specifiek naar de uiterwaarden van Everdingen en daarna naar de Nieuwe Zuiderlingedijk voor de Raven.
Onze eerste stop was langs de Lange Meent die door de Polder Nieuw Zijderveld loopt en waar onlangs nog flink wat Kleine Zwanen waren gezien. We hadden geluk: er zat een groep zwanen met flink wat Knobbels, maar ook met tien Kleine Zwanen erbij! Een mooie Grote Zilverreiger gaf nog wat extra glans aan de waarneming.
Dat was snel gepiept, dus gingen we de dijk op bij Everdingen om langs de Lek te zoeken naar zaagbekken. Bij een van onze stops kon ik een Torenvalk fotograferen, die leuk zat te poseren op een lantaarnpaal. Verder waren er groepen ganzen te zien: Brandjes, Kollen en Grauwe vooral en nogal wat van de gewonere eendensoorten. Vlakbij de stuw van Hagestein was het bingo: een man en een vrouw Grote Zaagbek zwommen op de Lek en lieten zich heel aardig zien.
We liepen een eindje met Chico, zodat het beestje ook nog iets had aan het uitje, en reden toen naar de Nieuwe Zuiderlingedijk, waar we een tijdje gingen staan posten op de plek waar ik laatst weer de Raven had gezien. Aanvankelijk gebeurde er niet veel, hoewel er Grote Bonte Spechten roffelden in het bos en er een Sijs over vloog, die nog een jaarsoort was (nr. 3 voor vandaag). Maar na een tijdje wachten kwamen ze er toch weer aan, de beide Raven. Ze gingen in een boom zitten langs de dijk en lieten zich daar enkele minuten zien en horen, voordat ze naar beneden doken en wij koers zetten naar huis. Het was een heerlijk ochtendje geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten