zondag 24 juni 2018

24-06-2018: Dwergsterns en Strandplevieren

Juni is altijd een beetje een dooie tijd op vogelgebied: de voorjaarstrek is voorbij, de meeste vogels broeden of hebben jongen en gedragen zich veelal onopvallend, de steltlopers komen nog maar mondjesmaat terug en qua dwaalgasten is het meestal ook niet echt geweldig. Het kostte me dan ook enige moeite om een leuke route voor vandaag uit te stippelen, want ik had een afspraak met Koert en René om een dagje te gaan vogelen. Het werd Voorne en Goeree, voor achtereenvolgens Roodmus, Dwergstern en Strandplevier, en hopelijk nog meer leuks.
We begonnen bij het Groene Strand te Oostvoorne, waar al een tijdje een Roodmus zit te zingen. Maar vandaag niet helaas. We staken er heel wat tijd in, maar de Roodmus liet zich horen noch zien. Wel hoorden we onder meer een Nachtegaal en zagen we een Koevinkje.
Dan maar naar de buitenhaven van Stellendam, en daar hadden we meteen succes: een Dwergstern was aan het vissen in de haven. Hij liet zich prachtig zien, en op het eind waren er zelfs drie in de haven bezig. Ook een club Lepelaars, een grote hoeveelheid Tureluurs, Grote Sterns en Visdieven en een wijfje Middelste Zaagbek (een vreemd gezicht, zo midden in de zomer) lieten zich zien.
Daarna bezochten we Markenje, waar gisteren twee Strandplevieren en 19 Dwergsterns waren gezien. Die Dwergjes lieten zich ook hier prachtig zien, maar die verduvelde Strandplevieren wilden lange tijd niet lukken. Toch vond René er uiteindelijk een, die eerst een beetje tussen de begroeiing stond, maar er even later toch helemaal uit kwam. Het was een heel eind weg, maar niettemin onmiskenbaar een Strandplevier! Leuk, want die soort hadden we allemaal al jarenlang niet meer gezien.
Na de lunch in Goedereede besloten we nog een tweede Roodmus te proberen, bij de Slikken van Flakkee, maar daar kwamen we met de auto niet echt bij in de buurt wegens allerlei wegafsluitingen. Jammer, maar met de vele Dwergsterns en de Strandplevier waren we best tevreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten