donderdag 21 juni 2018

20-06-2018: Nachtbrakers

Een avond per jaar, in juni, rijden we 's avonds naar een plek bij Leusden om Nachtzwaluwen en Houtsnippen te horen, en als het even kan te zien. Vanavond was het weer eens zo ver. Om kwart voor negen vertrokken Chris en ik vanuit Leerdam en toen we een halfuur later arriveerden was de wind gelukkig gaan liggen en restte er een prachtige zomeravond die perfect was voor ons doel.
Zoals gewoonlijk was er tot het begon te schemeren niet heel erg veel te beleven: zingende Roodborsten, Merels, Vinken en een verre Boompieper. Maar om 22:10 vloog de Houtsnip voor de eerste keer roepend over en dat zou hij de hele avond regelmatig blijven doen, in tegenstelling tot vorig jaar, toen hij zich slechts eenmaal even liet horen.
Een minpuntje was, dat er vanavond militaire activiteiten plaatsvonden op het terrein die af en toe nogal wat herrie veroorzaakten. Maar gelukkig hoorden we om half elf toch de eerste verre Nachtzwaluw zingen. Het duurde nog even voordat er een dichterbij ging zingen, en dat exemplaar zagen we ook kort wegvliegen. Dat was de enige zichtwaarneming van de avond, helaas. De Houtsnip bleef wel goed z'n best doen en er suisden ook regelmatig vleermuizen langs, waarvan we er een met behulp van Chris' detector als Laatvlieger konden determineren, en een paar andere waren hoogstwaarschijnlijk Gewone Dwergvleermuizen.
Om halftwaalf hielden we het voor gezien. Het was weer een heerlijk avondje geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten