zondag 19 november 2017

19-11-2017: Een stormachtig dagje vogelen.

Gewone Zeehond in het vluchthaventje van Neeltje Jans.
Vandaag stond er een dagje vogelen met Chris op het programma. Er waren diverse kansrijke routes te bedenken, want overal in het land zaten leuke soorten: een ongeringde Kokardezaagbek bij Zwolle, een Woestijntapuit bij Schiphol, Pallas' Boszanger in Meijendel, Witwangstern in de haven van Stellendam, Kleine Alk en Parelduiker in de vluchthaven van Neeltje Jans. Onze keus viel op de laatste drie soorten plus de Koereigers van Strijen. Ik hoopte vandaag de 250 jaarsoorten vol te maken, waarvoor ik er nog drie nodig had. Dat leek een makkie.
Om kwart over acht reden we op de Waleweg bij Strijen en vijf minuten later hadden we twee fraaie Koereigers te pakken. Dat was een veelbelovende start! We zochten nog een tijdje naar de Dwergganzen, die ook alweer zijn gearriveerd, maar dat is altijd een bijzonder lastige klus en we vonden ze niet vandaag. Gelukkig stonden ze al op de jaarlijst. Wel zag ik nog twee Goudplevieren, altijd leuk.
Het was op dat moment mooi, zonnig en rustig weertje en niets wees op de harde noordwester en de buien die voor vandaag waren voorspeld.
Grote Mantelmeeuw langs de Brouwersdam.
Dat veranderde toen we bij Stellendam aankwamen om daar de Witwangstern binnen te tikken (dachten/hoopten we). Maar dat viel niet mee. We zochten uitgebreid in de buitenhaven, maar vonden geen spoor van de vogel. Wel een onverwachte verassing: een Ruigpootbuizerd kwam laag over de haven gevlogen, en die was weer een jaarsoort. Geen vuiltje aan de lucht voor de 250, zo leek het, we moesten immers nog naar Neeltje Jans en met die noordwester zat een Drieteenmeeuw bij de Brouwersdam er misschien ook nog wel in.
We zochten en zochten, maar de Witwangstern werkte niet mee. Wel vonden we een Sneeuwgors, altijd een leuke soort.
We besloten in een ruk door te rijden naar Neeltje Jans, daar de benodigde soorten te scoren en dan hadden we de verdere dag vrij om te doen waar we zin in hadden. Maar bij Neeltje aangekomen, kwam de regen met bakken uit de lucht, zodat we eerst een tijd in de auto moesten wachten tot het droger werd. De wind was intussen verder aangetrokken, zodat het niet erg aangenaam kijken meer was, buiten. Samen met nog vier vogelaars zochten we de vluchthaven af, maar vonden Kleine Alk noch Parelduiker. Wel een Dodaarsje en wat Middelste Zaagbekken en een Gewone Zeehond hield ons nauwlettend in de gaten.
Ekster waait uit  langs de Brouwersdam.
Enigszins teleurgesteld dropen we na een tijd zoeken af en gingen naar de Brouwersdam. Daar was een waar meeuwenspektakel aan de gang. Honderden meeuwen hingen langs de dam en vonden blijkbaar voedsel dat door de wind naar de kant werd gedreven. We bekeken ze allemaal, maar een Drieteenmeeuw zat er niet bij. Wel een groep Eiders, vier Drieteenstrandlopers, veel Steenlopers en Scholeksters en vier of vijf te verre Alk/Zeekoeten.
Ik legde me er maar bij neer dat de 250 jaarsoorten er vandaag nog niet gingen komen, en toch tevreden vanwege het mooie en sfeervolle meeuwengebeuren reden we naar Kerkwerve, waar een Rosse - en een Grauwe Franjepoot toevalligerwijs hetzelfde plasje hebben uitgekozen om in rond te dobberen. De Rosse zou nog een nieuwe soort voor Chris zijn, dus de vreugde was groot toen beide franjepootsoorten gewoon aanwezig bleken op de plas.
Twee Kleine Zilverreigers bij Kerkwerve.
De beestjes lieten zich prima bekijken terwijl ze enthousiast rondtolden tussen de meeuwen en de Tureluurs. Leuk! Er viel ook nog te genieten van twee fraaie Kleine Zilverreigers en een late Lepelaar en een schattig jong katje hield ons een tijdje mauwend en kopjes gevend gezelschap.
Ons laatste wapenfeit was het scoren van de eenzame Witbuikrotgans, die een paar kilometer verderop zat. We waren net op tijd, want we hadden hem nog maar nauwelijks gevonden toen de vogel samen met Bergeenden opvloog om even verderop weer te landen en te verdwijnen achter de begroeiing.
En zo was het weer een heerlijk vogeldagje geworden, daar waren we het over eens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten