zondag 1 oktober 2017

30-09-2017: Op zoek naar zeevogels.

Een tamme Goudplevier zat te rusten tussen de basaltblokken.
Het was alweer maanden geleden dat ik een vogeltochtje had gedaan met Koert en René, en nu de najaarstrek in volle hevigheid is losgebarsten werd dat natuurlijk weer eens de hoogste tijd. Twee weken geleden moesten we ons geplande tripje nog cancellen vanwege ongehoord slecht weer, maar vandaag gingen we ervoor. Er waren wat obstakels: zo was de A4 deels afgesloten, zodat de Maasvlakte of Zeeland niet gingen lukken. In het oosten zaten de leukste soorten (Slangenarend, Ross' Gans, Steppekiekendief), maar daar zou het uitgerekend lang regenen. Bleef over: Noord-Holland, maar daar was toevallig niet veel gemeld. Dus werd het de Zuidpier van IJmuiden, omdat we alle drie nog veel zeevogels moesten hebben voor de jaarlijst.
Jonge Grote Mantelmeeuw. Wat een snavel!
Om kwart over negen waren we ter plekke en om halftien had ik al een op zee drijvende Grote Jager gevonden die zich te goed deed aan het lijk van (waarschijnlijk) een meeuw. De vogel liet zich van grote afstand goed bekijken, en later op de dag zagen we hem vanaf de bocht nog een stuk beter, maar de foto's zijn helaas niets geworden. Dat was jaarsoort nummer 1, en een mooie!
We liepen nu de pier op en zagen op wat rotsjes in zee een aantal aalscholvers zitten en jawel, daar zat een mooie onvolwassen Kuifaalscholver bij! Die moest natuurlijk op de foto, maar de beste platen kwamen op de terugweg pas, toen de vogel bovenop de rotsen was gaan zitten in plaats van ertussen.
We liepen verder en leuke piersoorten als Steenloper, Oeverpieper, Bonte - en Drieteenstrandloper en Zilverplevier lieten zich zien en in het geval van de laatste ook fotograferen.
Kuifaalscholver.
Een stukje verderop vloog een Tapuit tussen de basaltblokken en een tweede Zilverplevier zat tussen de blokken te rusten. Die liet zich van heel dichtbij prachtig fotograferen en ik dacht nog, het lijkt wel een Goudplevier. Maar ja, die verwacht je niet op de pier, dus hielden we het zonder verder nadenken op Zilver. Maar thuis bleek dat er wel degelijk een Goudplevier op de foto stond, een soort die ik nog niet eerder had gefotografeerd!
Intussen was ook de Grote Jager weer in beeld gekomen, maar ondanks de vele foto's die we van hem namen op de flink deinende zee, met lichte regen en nogal donker weer: het werd niks met de platen. Maakt niet uit, we hebben enorm van de vogel genoten.
Onderweg naar de punt vloog er een Grote Stern over, waarvan er later nog een paar op het strand bleken te zitten. En ineens vloog er een tweede jager vlak langs en over ons heen: een Kleine Jager!
Een Kleine Jager vloog over ons heen.
Later, op de punt, kwam mogelijk dezelfde vogel nog een keer heel mooi langs. Dat was jaarsoort nummer twee voor vandaag. Voor mij althans, want Koert en René hadden er intussen al meer te pakken.
Op de punt bleven we een tijdje staan en zagen minstens drie Jan-van-Genten passeren, een verre duiker en een Rotgans. En natuurlijk de eerder genoemde Kleine Jager. Maar na een halfuurtje kwam er niet echt veel meer uit en het was lunchtijd, dus liepen we rustig aan terug. Voor de bocht vloog er ineens een prachtige Roodkeelduiker vlak langs ons heen, jaarsoort nummer drie!
Op het strand zagen we nog twee Rosse Grutto's lopen.
Na de lunch besloten we nog naar het Ridderpark in Katwijk te gaan, omdat daar een Bladkoning was gezien. Dat hadden we beter niet kunnen doen, want het leverde alleen een omslachtige en langdurige reis op en geen Blako. Maar goed, die komt op Texel wel. Het was een heerlijke ochtend op de pier!
Zilverplevier op het strand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten