zaterdag 29 april 2017

29-04-2017: Een dag vol zeldzaamheden en ander leuks.

Mannetje Kemphaan.
Het kwam er eindelijk weer eens van: een dagje vogelen met Chris en Wiegert. We hadden een dag met mooi weer uitgekozen, zo bleek, want het was windstil en de zon scheen toen we om zeven uur vertrokken. Eerst naar een nieuw natuurgebiedje bij Ridderkerk, waar gisteren twee Steltkluten waren gezien. Het was een fraai gebied, maar hoe we ook zochten: de Steltkluten kwamen er niet uit. Wel veel andere leuke dingen, zoals een Tapuit en een Bosruiter, die beide jaarsoorten waren, en het hoogtepunt van ons bezoekje: baltsende mannetjes Kemphaan! Er waren zeker twintig Kemphanen aanwezig, sommige mannetjes met prachtige kragen, en twee begonnen er op een zeker moment te baltsen. Iets wat je in Nederland niet vaak meer te zien krijgt. Ikzelf had het al tientallen jaren niet meer gezien. Prachtig dus.
Geen Steltkluten, dan maar naar de Barendrechtse Gaatkensplas, waar de Buffelkopeend nog steeds aanwezig is. Het duurde even voor we hem hadden, maar toen liet hij zich ook fraai zien, samen met het vrouwtje Kuifeend waar hij blijkbaar nogal verliefd op is. We genoten een tijdje van het Buffelkopje en namen in het voorbijgaan ook nog onze eerste Gierzwaluwen van het jaar waar. Heerlijk dat ze er weer zijn!
Boerenzwaluw te Barendrecht.
We vertrokken naar de Biesbosch, waar onder meer de beide Visarendnesten en de vier Beflijsters die er al een week of zo huizen de doelsoorten waren. Bij de polder Hardenhoek genoten we van minstens zeven Zwartkopmeeuwen die riepen, boven ons cirkelden en en in de kolonie zaten. Ook hoorden we hier onze eerste Koekoek van het jaar, eindelijk! Een Nachtegaal zong en natuurlijk ontbrak ook de Cetti's Zanger niet.
We reden naar Lijnoorden, waar we rap de vier Beflijsters wisten op te snorren. Ze bleven helaas wel op flinke afstand. Dan op naar Visarendnest nummer 1 in polder Maltha, dat we wel vonden, maar waar geen arend aanwezig was. Dus op naar nest nummer 2, waar wel een visarend op zat te broeden. We bleven er een tijd staan kijken, fotografeerden in de tussentijd een Gele Kwikstaart en ik zag er een adulte Dwergmeeuw overvliegen, een mooie jaarsoort.
Gele Kwikstaart.
Het was het rond de middag toen we waarneming.nl checkten en bleek dat de Steltkluten toch weer waren gezien! We besloten ze alsnog te gaan inrekenen, en toen we er na een stuk omrijden vanwege een afgesloten snelweg aankwamen, lukte dat moeiteloos. De Steltkluten lieten zich van redelijk nabij bewonderen, tot ze na een tijdje ver weg het gebied in vlogen.
Intussen was het derdejaars mannetje Steppekiekendief weer gemeld dat al een paar dagen in de omgeving van Waddinxveen en Alphen verblijft. Ditmaal werd de vogel gezien bij Bentwoud. We besloten de gok te wagen en - wat een geluk! - bij aankomst zag ik vanuit de rijdende auto een kiekendief naar ons toe komen vliegen en verdomd: dat was hem! Wat een kick! We konden de vogel even prachtig bekijken, maar toen we de auto waren uitgestapt was hij ineens verdwenen. Maar later konden we hem nog vluchtig verder weg zien vliegen, en nog later konden we met een heel groepje enthousiaste vogelaars, waaronder mijn oude vriend en reisgenoot Hemme, genieten van de balts van het mannetje Steppekiek, compleet met geluid, een vrij zacht rateltje!
Flutplaatje van man Steppekiek.
Het spreekt vanzelf dat de stemming tot grote hoogten steeg onder de vogelaars. En dat we, na nog een tijdje genieten, zeer tevreden huiswaarts reden, waar we even voor vier uur aankwamen. Het was een prachtige dag geweest, zowel qua weer als qua vogels!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten