zondag 2 april 2017

02-04-2017: Een heerlijke voorjaarsdag in de Biesbosch.

Visarend op het nest in de Biesbosch.
Je zag vanmorgen vroeg geen hand voor ogen vanwege de mist, toen ik om acht uur met Koert en René richting de Biesbosch vertrok. We hadden er begrijpelijkerwijs een hard hoofd in dat het daar beter zou zijn, met al dat water. Maar zie, een wonder geschiedde: toen we de Bandijk opreden begon de zon door de mist heen te prikken en toen we bij de Polder Hardenhoek parkeerden, trok het razendsnel open, begon de zon te schijnen en brak een prachtige voorjaarsdag aan!
Toen we de auto uitstapten hoorden we de Cetti's Zanger al schetteren. We hoorden er vele vandaag. Ook de Rietzanger was weer volop aanwezig, en die was een jaarsoort. De Fitis en de Blauwborst waren voor mijn vrienden nog jaarsoorten. Twee Witgatjes vlogen over en een Kramsvogel landde in de top van een boompje.
Heel ver weg ontdekte René met de telescoop een Zeearend in een boom. Even later vloog hij weg en konden we aan de witte staart zien dat het een adulte vogel betrof. Een lekkere jaarsoort, al had hij best wat dichterbij mogen zitten.
Bij het kwikstaartenveldje riep een Matkop, een door mijn vrienden vurig gewenste jaarsoort. Hij liet zich ook nog even zien. Uit de meeuwenkolonie wisten we twee Zwartkopmeeuwen te plukken, en dat was weer een lekkere jaarsoort. Jammer genoeg was het licht niet best, maar als ze vlogen waren ze redelijk te zien.
De eerste Boerenzwaluw van de dag vloog over. Het aantal zwaluwen was verrassend genoeg zeer beperkt vandaag. Een Lepelaar stond te slapen in het water.
Knobbelzwaan.
Op naar de Pannekoek, waar helaas geen Kleine Bonte Specht was te vinden, maar waar ik aan het eind van het pad wel een fraaie Slechtvalk ontdekte in een dode boom. Weer een goeie jaarsoort! Een zwemmende Ree was ook een aardig gezicht.
We zochten nog even naar Beflijsters, maar vonden alleen een Klein Geaderd Witje voor de vlinderjaarlijst. Op naar het Visarendennest dan maar!
Daar was het een waar spektakel. Beide Visarenden verbleven bij het nest en een van beide vogels trok in de vlucht takken van de dode bomen die vervolgens in het nest werden verwerkt. Een prachtig gezicht en uniek in Nederland! Intussen vloog een Waterpieper over en even later, langs de Reugtweg, onze eerste Gele Kwikstaart van het jaar. Later zagen we er nog een langs de Deeneplaatweg. Langs de Reugtweg ook een Kleine Plevier en een stuk of zes Zomertalingen.
Na de lunch vonden we niet veel meer. De Mongoolse Pieper werd gemeld, maar onze zoekactie leverde geen resultaat op. We besloten de dag bij Everdingen, bij de knotwilg met de Steenuilen, die tot onze grote vreugde allebei aanwezig waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten