zaterdag 4 februari 2017

04-02-2017: Een absolute topdag.

Een van de zes Grote Burgemeesters van Scheveningen.
Om tien voor halfnegen vanmorgen arriveerde ik op station Laan van NOI, waar ik werd opgepikt door Koert en René voor een dagje vogelen. Als eerste stonden de vele Grote - en Kleine Burgemeesters op het programma die al een tijdje op het Scheveningse strand huizen. Een waar spektakel, want er worden tot wel acht of negen Grote, en een stuk of vier Kleine Burries gezien!
Ze waren snel gevonden. Een heel legertje vogelaars en fotografen verlekkerde zich aan het burriespektakel. Wij telden zes Grote en drie Kleine Burgemeesters vandaag, en ze lieten zich prachtig zien en fotograferen. Twee Pontische Meeuwen (een adult en een tweede kj) verlevendigden de boel verder.
Een van de drie Kleine Burgemeesters.
Al met al bleven we zo'n anderhalf uur rondhangen, genietend van de meeuwen en gezellig kletsend met andere vogelaars.
Uiteindelijk konden we ons toch losmaken van al die leuke meeuwen en besloten we naar de volgende bestemming te vertrekken: de vogelplas Starrevaart bij Leidschendam.
Tweede kalenderjaar Pontische Meeuw.
Onderweg door Scheveningen zagen we onze eerste Halsbandparkieten van het jaar.
Bij Starrevaart huizen al een aantal jaren Zwarte Ibissen. Ook vandaag waren ze gelukkig vier stuks ibis sterk aanwezig. Nijver speurwerk leverde bovendien een heel vroege Grutto op en drie stuks Rosse Stekelstaart. Ook Brilduikers en Nonnetjes waren aanwezig. Leuk waren ook een Grote Zilverreiger en Ooievaars op een paalnest.
Vier Zwarte Ibissen bij de vogelplas Starrevaart.
Tijd voor het lastigste karwei van vandaag: het vinden van de twee Dwerggorzen die overwinteren bij Noordwijk. Vorig jaar hebben we ze al eens zwaar gedipt en toen we aan kwamen rijden, kwam er juist een aantal vogelaars teruglopen die ze net hadden gezien. Even naar het huisje lopen, zei men, en het kon niet missen. Maar dat kon het wel. Ruim een uur dwaalden we door het gebiedje zonder een spoor van de vogels te vinden. We besloten eerst maar iets te gaan eten, en zaten al in de auto toen we zagen dat andere vogelaars stonden te kijken en te fotograferen. Dus snel er weer uit en ernaartoe! En jawel, daar zaten de gluiperige gorsjes!
Een van de twee Dwerggorzen van Noordwijk.
Zo, nu konden we relaxt aan de kroketten en de koffie. Alles wat we wilden zien zat immers in de tas. Maar het was nog niet klaar. Toen ik tijdens het eten waarneming.nl checkte, zag ik dat er een man Siberische Taling was gevonden in Noordwijkerhout! Daar zaten we maar een paar kilometer vandaan, dus hopla, erheen! De taling zat merendeels te pitten met z'n kop in zijn veren, maar af en toen keek hij even rond, en uiteindelijk stond hij op en liep een stukje. Hij zat ver weg, maar was duidelijk genoeg. Wat een mooie soort en wat een afsluiter van deze topdag!
Bewijsplaatje van de Siberische Taling.
Nog een Grote Burgemeester.
En nog een Kleine.
Pontje.
Dwerggors.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten