zaterdag 21 januari 2017

21-01-2017: Een heerlijke ochtend in de Biesbosch.

Zonsopkomst in de Polder Hardenhoek.
Om kwart voor zeven vanmorgen vertrok ik met Wiegert naar de Biesbosch. We moesten er met zonsopkomst zijn, want vanaf dat moment moesten we een ganzentelling doen in de Polder Hardenhoek. We waren veel te vroeg in de Biesbosch, en zodoende reden we nog wat rond in de hoop op uilen, maar 'slechts' een aantal Hazen en een paar Reeën waren ons deel.
Toen het licht begon te worden namen we onze positie in nabij het uitkijkpunt van Hardenhoek. Het was een buitengewoon fraaie ochtend. De plas was deels met ijs bedekt, het was mooi helder weer en groepen Brandganzen en (later) ook Kolganzen vlogen vlak over ons heen. In de verte hoorden we de geluidjes van Kleine Zwanen, waarvan we er zo'n 85 telden.
IJsssss.
Het werd lichter en de eerste Cetti's Zanger begon te zingen, een jaarsoort. Even later vloog een Veldleeuwerik roepend over, opnieuw eentje voor de jaarlijst.
Na de ganzentelling checkten we de Boven Spieringpolder, waar we in de vorm van een paar Grote Zaagbekken, een Kemphaan en een roepende Waterpieper opnieuw jaarsoorten scoorden. Ook de twee Dodaarsjes en de vele Kieviten waren leuk.
Op naar de Deeneplaatweg, waar we onder meer Brilduikers, een Sperwer en (alleen Wiegert) een Houtsnip zagen.
Mongoolse Pieper.
Intussen was de Mongoolse Pieper die al een tijdje in de Biesbosch verblijft, weer gemeld. Dus reden we eerst daarheen, want hoewel het niet zo'n spectaculair beestje is om te zien, is -ie wel bloedzeldzaam. Ter plekke was de vogel echter niet in beeld, en dus moest er gezocht worden. Gelukkig duurde het niet al te lang voordat de pieper weer was gevonden, en toen konden we hem prachtig bekijken en er ook nog een paar bewijsplaatjes van schieten.
... en nog een keer.
Daarna reden we naar een niet nader te noemen plaats, waar we 14 overwinterende Dagpauwogen en een aantal Roesjes telden, maar geen vleermuizen vonden.
Het Gat van Lijnoorden leverde maar liefst zeven Nonnetjes op, zowel mannetjes als vrouwtjes, en een stuk of 35 Grote Zilverreigers.
Grote Zilverreigers.
We maakten nog een wandeling bij de Pannenkoek, die onder meer twee Waterrallen, Groene Specht en een Witgat opleverde. Daarna hielden we het voor gezien, ook al omdat Wiegert weer bijtijds thuis moest zijn.
Het was een heerlijke ochtend geweest.
Torenvalk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten