zaterdag 29 oktober 2016

29-10-2016: Een prachtige herfstdag.

Een Bont Zandoogje was nog actief nabij Asperen.
Na een rampzalige vogelweek, waarin ik wegens diverse omstandigheden maar liefst drie nieuwe soorten dipte, waaronder de langverwachte Bergheggenmus, maar ook de Kroonboszanger en de Provencaalse Grasmus, heb ik me vandaag maar weer eens in het veld begeven. Na zo'n week heb je er als fanatieke vogelaar even helemaal geen zin meer in, maar op een zeker moment moet je je daar toch weer overheen zetten, want er wachten altijd weer nieuwe soorten.
Vandaag was het een schitterende herfstdag. Het was zonnig, bijna windstil, de temperatuur was heerlijk en de natuur ziet er prachtig uit, met al die herfstkleuren.
Ik fietste eerst langs Lappenheide, waar twee Grote Zilverreigers stonden en de vertrouwde winterse eenden alweer present waren, waaronder aardig wat Smienten. Een Kramsvogel schoot de struiken in, een groepje Kieviten zat nog op een drooggevallen oevertje en een vrouwtje Wintertaling wilde best even op de foto.
Vrouwtje Wintertaling bij Lappenheide.
Ik fietste naar Acquoy om te zien of ik de Steenuiltjes kon vinden, maar wederom: niets. Ik hoop toch wel dat ze er nog zitten... Wel een groepje Vinken, en toen ik via de Langendijk richting Fort Asperen fietste, kwam ik een fraaie cirkelende Buizerd, tweeëntwintig overtrekkende Kolganzen, een Groene Specht en nog wat heel normaal spul tegen.
Ik besloot nog even naar de Detsteeg en omgeving te fietsen. Bij een klein bebost stukje vond ik nog een laat Bont Zandoogje, twee Atalanta's en een groepje met onder meer Groenling, Putter, Vink en Keep. In de verte riep een Waterral. Iets verderop vond ik nog een groepje Veldleeuweriken, een Torenvalk en een Koperwiek riep vanuit de boomtoppen.
Na twee uurtjes was ik weer thuis.
Herfstkleuren langs de Langedijk bij Acquoy.

zondag 16 oktober 2016

16-10-2016: Lekkere trek op de Maasvlakte.

Vijf van de vijftien Grote Zilverreigers die over ons heen zuidwaarts vlogen.
Vandaag had ik een afspraak met Wiegert om een dagje te gaan vogelen, en het weer leek goed te worden voor vogeltrek: een matig zuidoostenwindje en lekker helder weer met een graad of 19. Dus besloten we naar de Maasvlakte te gaan. Om zeven uur vertrokken we, rond acht uur waren we ter plaatse bij het Luzerneveld. We begonnen met het checken van de bosjes op het veld daar tegenover en al snel kwamen we erachter dat het behoorlijk vol met vogels zat. Vooral Zanglijsters en Koperwieken waren talrijk, maar ook Vinken, Tjiftjaffen, Heggenmussen, Roodborsten en dergelijke waren goed vertegenwoordigd. Groepjes Graspiepers zaten op het veld en vele Veldleeuweriken vlogen over. Ook twee Kramsvogels en een groepje Kolganzen vlogen over ons heen.
Mijn eerste jaarsoort was een Slechtvalk die op een mast bij het Luzerneveld ging zitten. Ver weg, maar herkenbaar. Later op de dag konden we nog genieten van een andere, veel mooiere Slechtvalk, die ruzie maakte met een Zwarte Kraai en keer op keer laag over ons heen kwam vliegen.
Slechtvalk.
We checkten de basaltblokken langs de dijk, waar nog weleens zangertjes tussen willen zitten, en vonden er een Tjiftjaf, een paar Witte Kwikstaarten en twee fraaie Oeverpiepers, die ook nog een jaarsoort voor me waren. Op het Luzerneveld zelf was het erg rustig, zodat we ons verplaatsten naar het Arendbuizerdveld. Het eerste wat we hier zagen was een wijfjestype 'ringtail'-kiekendief, die van ons af vloog. Deze zag er slank uit, had een licht oranjeachtige onderzijde die ongestreept leek, dus uiteraard keken we of we er geen Steppekiek van konden maken. Maar het leek me dat de vogel te weinig oranje was aan de onderkant en bovendien zagen we in het veld geen donkere boa. Dus noteerden we hem als Blauwe Kiekendief, waarvan we later nog een fraai mannetje en een wijfje zagen. Toen we later dat vrouwtje Blauwe zagen, dat toch echt geen oranjeachtige tint op de onderzijde vertoonde en daar gestreept was, nam ik me voor om die kieken thuis nog eens goed uit te zoeken. Toen ik de boeken en foto's op waarneming checkte, zag ik dat wijfjes en juveniele Blauwe inderdaad geen egale oranjeachtige tint hebben op de onderzijde, maar daar gestreept zijn. Gelukkig had Wiegert een paar, weliswaar slechte, foto's van de kiek weten te maken, en daaruit bleek dat de vogel vier zichtbare handpennen had en toch een brede, donkere boa leek te hebben. Terwijl ik de foto's van Wiegert zat te bekijken kreeg ik een verlate alert van waarneming.nl binnen van... een juveniele Steppekiek op dezelfde plaats! Nu telt dat natuurlijk niet mee voor de determinatie, maar aan de andere kant: toeval bestaat niet.
Paardenbijter.
Steppekiek dus, bij nader inzien, maar toch! Intussen kwam de ene na de andere golf trekvogels in de vorm van (vooral) Vinken, Veldleeuweriken en Zanglijsters over ons heen, en dus gingen we een tijdje op het dijkje staan. We hoorden een Boomleeuwerik en zagen 'm landen en er zaten Kepen tussen de Vinken. Na een tijdje besloten we toch maar verderop te gaan, naar de plek waar een tijdje terug de Rosse Waaierstaart was gezien. Dat bleek een erg spannende plek te zijn, waar veel zangers zaten. Erg fraai was een groep van vijftien overvliegende Grote Zilverreigers en de al eerder genoemde Slechtvalk die ruziede met een Zwarte Kraai. We hoorden Baardmannetjes en Kruisbekken en een Smelleken kwam overgevlogen.
Als laatste checkten we het paadje langs de Westplaat. Hier was het redelijk rustig, maar wel hadden we er wat vlinders (Atalanta, Bont Zandoogje, Citroenvlinder en Dagpauwoog) en liet een Paardenbijter zich leuk fotograferen. We vonden nog wat resten van een dode Kerkuil, die gisteren al was aangetroffen en grotendeels waarschijnlijk was meegenomen. En uiteindelijk kwam hij er toch nog uit: de Bladkoning! Een paar minuten zat hij aan een stuk door te roepen, vlakbij ons in de dichte struiken, zonder dat we hem zagen. Toen was hij stil en onvindbaar. Wiegert heeft wel een fraaie geluidsopname kunnen maken. Op dezelfde plek hoorden we een Goudvink roepen, maar ook die bleef uit beeld.
Halverwege de middag gingen we weer op huis aan. Het was een heerlijk dagje geweest op de Maasvlakte.

zaterdag 15 oktober 2016

14-10-2016: Dutch Birding najaarsweekend op Texel.

Een Kanoet liet zich mooi fotograferen bij het NIOZ.
Helaas konden we deze keer maar één dag aanwezig zijn bij het Dutch Birding najaarsweekend. Omdat de zondag sowieso afviel vanwege de standaard treinellende op die dag, en de zaterdag ook (vanwege de verwachte regen en hinderlijke werkzaamheden aan het spoor), bleef de vrijdag over. Een vrijdag die koud begon met een gure oostenwind.
Om half negen kwam ik na een lange treinreis aan in Den Helder en een paar minuten later arriveerden ook mijn vogelvrienden Koert en René. We reden onmiddellijk naar de veerboot, waar bleek dat de eerste afvaart pas om half tien was. Jammer, dat was een verloren uur, afgezien dan van de koffie in het tentje bij de veerhaven.
Eenmaal op de boot namen we traditiegetrouw plaats op het achterdek, waar echter al jarenlang niets meer te beleven is, behalve de normale meeuwensoorten. Jagers of Zwartkopmeeuwen zaten er ook nu niet in. Wel een Grote Stern en wat overtrekkende Graspiepers en Eiders.
Kokmeeuwen naast de veerboot.
Bij aankomst op Texel besloten we, bij gebrek aan meldingen, eerst maar naar het noorden te rijden. Toen bij de Witte Hoek een Kleine Rietgans werd gemeld, werd die ons eerste doel. Want we wilden proberen zoveel mogelijk jaarsoorten te scoren vandaag. Een tijdlang speurden we tussen de Grauwe - en Toendrarietganzen, maar die Kleine kwam er niet uit. De Toendrarietjes lieten zich wel erg mooi bekijken, en dat gebeurt ons toch ook niet iedere dag.
Een Strandleeuwerik werd gemeld bij het NIOZ, helemaal in het zuiden, terwijl we bijna aan de noordkant van het eiland waren. Maar goed, Strandleeuwerik is een prima jaarsoort die we al een tijd niet meer hadden gezien, dus keerden we om en reden weer zuidwaarts. Maar helaas, ook deze vogel liet zich niet vinden. Naar de parkeerplaats van Westerslag dan, waar de soort ook moest huizen. Maar de Strandleeuwerik zou ons vandaag erg veel tijd gaan kosten zonder dat we er een te zien kregen... Achteraf hadden we onze tijd beter kunnen besteden aan leuke, twitchbare soorten als Draaihals en Morinelplevier, maar ja, dat waren geen jaarsoorten en als je dan maar een dag hebt, is de druk om te scoren wel erg groot natuurlijk.
Enfin, tijdens het rijden naar de Westerslag kwamen we een grote groep Groenlingen tegen, met daarbij ook enkele Kepen die zich fraai lieten bekijken. Na het vergeefs zoeken naar de Strandleeuwerik besloten we, bij gebrek aan spannende meldingen, over zee te gaan kijken. Altijd leuk, en ook deze keer was dat het geval. Zeker 30 Jan-van-Genten waren voor de kust aan het vissen. Zwarte Zee-eenden vlogen voorbij, en Koert zag ook een Grote, die René en ik helaas misten. Twee Roodkeelduikers zwommen voor de kust en een Grijze Zeehond stak z'n snuit even boven water. Allemaal goed en wel, maar helaas kwamen er ook hier geen jaarsoorten uit, bijvoorbeeld in de vorm van jagers of Drieteenmeeuwen.
De Bruinruggoudmus die al een paar weken tussen de Huis- en Ringmussen bij het reddingsboothuisje zit.
Terwijl we terugreden over de Westerslag werd er een Siberische Tjiftjaf gemeld, voor Koert en René nog een totaal nieuwe soort. Helaas weigert mijn ouwe telefoon regelmatig dienst en we kwamen dan ook niet helemaal op de goeie plaats uit. Op de hoek Rozendijk/Fonteinsweg was echter wel veel actie van kleine vogeltjes. Wat zeg ik? Het miegelde ervan! Vele Tjiftjaffen, Kool- en Pimpelmezen en Goudhaantjes dartelden door de bomen. René ontdekte een pracht van een Vuurgoudhaan en Koert merkte onze eerste Bladkoning op. Jammer genoeg ging die er voor mij te snel vandoor, maar even later vond ik er een klein stukje verderop zelf een (misschien wel dezelfde). Dat was leuk allemaal.
Intussen bleek de SibTjif erg mobiel te zijn (die was noordwaarts verdwenen) en was het al dik lunchtijd, terwijl ik nog geen enkele jaarsoort in de tas had. Dat was niet helemaal de bedoeling. Eerst maar eens lekker eten en een beetje tot rust komen bij De Robbenjager.
Na het eten gingen we bij het reddingsboothuisje op zoek naar de Bruinruggoudmus, een leuke escape die hier al een paar weken huist. Ik zag 'm meteen zitten tussen de Huis- en Ringmussen, zodat hij onze eerste geslaagde twitch van de dag werd.
Nog een plaatje van de Kanoet.
Dat gaf ons weer een beetje hoop, dus spoedden we ons naar het Krimbos, waar onder meer een Beflijster te verdienen was, een fijne jaarsoort. Echt spectaculair vogelspul was er nog altijd niet gevonden, zodat we ons bleven richten op de jaarsoorten. Bij aankomst bij het vijvertje vonden we een Grote Gele Kwikstaart. Vele lijsters zaten in het weiland ertegenover, waaronder Koperwieken, Kramsvogels en Grote Lijsters, maar een Beflijster zat er niet tussen. Gelukkig kwam die even later toch roepend langs gevlogen, landde even in een boom, vloog daarna weer terug en verdween spoorloos. Maar we hadden hem! Toen we ook nog het vrouwtje Zomertaling uit het plasje wisten te vissen en onze tweede Bladkoning van de dag vonden, dachten we dat de flow goed genoeg was om ook de Strandleeuwerik te vinden. Maar die liet zich wederom niet vinden. Wel stond er bij het NIOZ-buitenveldje een mooie Kanoet te poseren, en twee Paarse Strandlopers waren ook leuk.
Toen was het alweer tijd om de boot van zes uur te nemen. Toen we bijna in Den Helder waren, ontdekte ik ineens een prachtige adulte Zwartkopmeeuw in winterkleed die vlak achter de boot vloog. Hij was een waardige afsluiter van deze Texeldag.

zondag 9 oktober 2016

09-10-2016: Klapekster, een nieuwe regiosoort & een lekkere jaarsoort.

De Klapekster!
Gisteren werd er in de uiterwaarden van Everdingen een Klapekster gezien en vanmorgen bleek de vogel nog aanwezig. Aangezien de Klapekster nog een jaarsoort en bovendien een nieuwe regiosoort voor me was, moest ik er natuurlijk op af. Onderweg hoorde ik een Cetti's Zanger zingen bij De Waaij. Het was lekker zonnig weertje en er stond weinig wind, zodat ik lekker opschoot. Ter plaatse aangekomen ontmoette ik een paar andere vogelaars die de vogel hadden teruggevonden aan de Gelderse kant van Fort Everdingen. Jammer, want dat is net niet binnen de regio Vijfheerenlanden. Maar gelukkig vloog de vogel ook nog even naar de Utrechtse kant, zodat ik hem officieel mag tellen voor mijn regiolijst. De Klapekster liet zich leuk bewonderen door de kijker, maar zat wel vrij ver weg, zodat goeie foto's er niet in zaten. Niettemin was het zwaar genieten van deze leuke soort en onderwijl vlogen er nog Keep, Koperwiek en Veldleeuwerik over en vond ik ook nog een man Roodborsttapuit.
Nog een plaatje van ver weg.

donderdag 6 oktober 2016

06-10-2016: Ochtendje AW duinen.

Er zongen veel Roodborsten vandaag. Deze liet zich aardig fotograferen.
Vandaag combineerde ik een bezoek aan mijn familie in Hillegom met een ochtendje vogelen in de AW duinen, mijn ouwe home patch. Het was lekker weer, helder en fris en aanvankelijk stond er weinig wind, later in de ochtend stond er een straffe noordooster. Per OV-fiets arriveerde ik om kwart over acht bij ingang Panneland. Tot mijn verrassing is daar ook de Halsbandparkiet tegenwoordig al aanwezig. Ik liep rechtdoor naar de kanalen, waar gewerkt werd met groot materieel. Dat was niet erg aantrekkelijk, dus sloeg ik rechtsaf en bij het betonnen kanaaltje aangekomen begon ik dat te volgen richting het westen, over het Eiland van Rolvers. Ik hoorde een Waterral, diverse Boomleeuweriken lieten zich zien en horen, Koperwieken en Kepen trokken over en al snel had ik een jaarsoort te pakken: een fraaie Vuurgoudhaan, al kostte het enige tijd om hem uit het dichte struikgewas te pishen.
Damhertje.
Een Grote Gele Kwikstaart zat langs het kanaal en op het Zwarteveld zaaide een Sperwer paniek, waardoor onder meer een Watersnip opvloog. In de verte riepen Kruisbekken en even later kwam het groepje in beeld: het waren er veertien. Leuk! Een mannetje Roodborsttapuit liet zich zien, evenals twee Zwartkoppen en enkele Tjiftjaffen, maar helaas vond ik geen Bladkoningen of nog leuker zanggrut. Wel zwommen er zes Krooneenden op de Zwaneplas, jaarsoort nummer twee. Op de terugweg nog twee Atalanta's en een Goudhaan. Om twaalf uur was ik terug bij de ingang en vandaar fietste ik naar Hillegom. Het was een lekker ochtendje geweest.
Knobbelzwaan close up.

dinsdag 4 oktober 2016

04-10-2016: De eerste Kepen en Koperwieken.

Stormmeeuw.
Als het een beetje weer is, probeer ik 's morgens de vogeltrek te volgen op ons dakterras. Vanmorgen had ik niet veel tijd, maar het leverde wel de eerste Kepen en Koperwieken van het najaar op, waarvan de eerstgenoemde nog een jaarsoort was. Verder vandaag weer veel Vinken en opvallend veel Zanglijsters, en als 'krenten' nog een Grote Gele Kwikstaart en een Boomleeuwerik. Laat in de middag poseerde deze Stormmeeuw nog op de nok van een huisje in de straat.

zaterdag 1 oktober 2016

01-10-2016: Intussen op trektelpost dakterras...

Het begint lekker los te komen met de vogeltrek. De laatste weken heb ik al een paar keer op ons dakterras zitten tellen en dat had me al een Smelleken als jaarsoort opgeleverd, maar de aantallen waren nog niet erg hoog. Nu is telpost Dakterras natuurlijk sowieso geen Breskens, maar zeker in het najaar kun je er toch heel wat meepikken van de vogeltrek.
Vandaag had ik voor het eerst wat grotere aantallen, zoals 287 Spreeuwen, 68 Vinken, 21 Graspiepers en 10 Witte Kwikstaarten in anderhalf uur tijd. Krentjes waren een Boomvalk, een Grote Gele Kwikstaart en een Boompieper.