zondag 18 december 2016

18-12-2016: Jaarsoorten ophalen in de Biesbosch.

Zeearend in de mist. Rechts ervan drie kraaien...
Het heeft even geduurd, maar vandaag ben ik eindelijk weer eens wezen vogelen. Ik had met René en Koert afgesproken en deze keer kwamen ze naar Leerdam en dus was de logische keuze om een aantal jaarsoorten te gaan scoren in de Brabantse Biesbosch. Er was keus genoeg: Amerikaanse Wintertaling, Zeearend, Klapekster, Grote Zee-eend, Siberische Tjiftjaf, Sneeuwgans: allemaal gisteren nog gemeld en allemaal jaarsoorten (voor mij op de Klapekster na).
We reden onmiddellijk door naar de strekdam achter de Deeneplaatweg, waar de Siberische Tjif zou huizen. Die was namelijk nog een gloednieuwe soort voor mijn metgezellen. We liepen de hele strekdam af, wat nog een behoorlijk eind was, vonden geen SibTjif maar wel vier mooie Grote Zee-eenden, onze eerste jaarsoort van vandaag. Landschappelijk was het ook een fraaie wandeling trouwens.
Daarna reden we terug langs de Deeneplaatweg en stopten op de plek waar gisteren de Klapekster was gezien. Die vonden we niet, maar wel ontdekte René een Zeearend, ver weg in een kale boomtop, en getreiterd door drie kraaien. Wat een reuzen zijn het toch! De Zeearend was opnieuw een fijne jaarsoort.
Op naar de polder Hardenhoek dan, waar al een paar weken een Amerikaanse Wintertaling wordt gezien. Er zongen twee Cetti's Zangers, er riep een Waterral, er landde een tweede Zeearend die alleen door mij werd gezien en na enige tijd werd het mannetje Amerikaanse Wintertaling gevonden door een van de andere aanwezige vogelaars. Dat was jaarsoort nummer drie voor mij, en dat betekent dat ik in ieder geval mijn jaarlijst van 2015 heb overtroffen.
Het was tijd voor de lunch, en daarna besloten we naar de omgeving van Leerdam te gaan om wat jaarsoorten voor René en Koert op te snorren. De Steenuil mislukte, maar bij de plas langs de Diefdijk voorbij De Waai zat zowel een adulte Geelpootmeeuw als een derde kalenderjaar Pontische, beide jaarsoorten voor mijn vrienden.
In de polder achter Everdingen zat een groep van 22 Kleine Zwanen. We meenden er ook een onvolwassen Wilde Zwaan tussen te zien, maar de foto's wezen helaas uit dat ook dit een Kleine Zwaan was.
Maar niettemin was het een mooie vogeldag, vonden we.
Kleine Zwanen nabij Everdingen.

4 opmerkingen:

  1. Hallo Jan, ik volg je Blog al enige tijd en vind jouw verhalen altijd interessant. Ook heb ik in het verleden jouw reisverslagen gelezen en gebruikt!!! Ik heb zelfs ook in het verleden een aantal keren samen met Hemme met jouw gevogeld. Goed om te lezen dat je er nog steeds met veel enthousiasme mee bezig bent. Groet, Ben
    P.s ik heb zelf ook een Blog zie http://benvandenbroek.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jan, leuk je weer te lezen.. ps: ik lees zojuist https://www.bto.org/about-birds/species-focus/wren dat er maar liefst 6 ondersoorten Winterkoning in het VK zijn. Misschien iets om op te letten de komende tijd. ;-) Groet, Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Ben, ik herinner me jou nog goed hoor. We zijn er idd een paar keer met Hemme op uit geweest. Ik heb even op jouw blog rondgekeken, wat een schitterende foto's zeg! Ik ga je blog even een linkje geven, als je t niet erg vindt ;-) Met veel interesse je reisje naar Curacao zitten lezen/bekijken, met voor mij veel mooie soorten die ik op Bonaire heb gezien. Groet! Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Frank, dat is lang geleden! Leuk dat je me weer hebt gevonden. Zoals je ziet ben ik nu weer vooral met vogels, vlinders en libellen bezig. Leuk artikel in je link, ik ga m lezen. Ik hoop toch niet dat ik nu al die eilandjes af moet voor al die winterkoningen, haha ;-) Groet! Jan

    BeantwoordenVerwijderen