zondag 16 oktober 2016

16-10-2016: Lekkere trek op de Maasvlakte.

Vijf van de vijftien Grote Zilverreigers die over ons heen zuidwaarts vlogen.
Vandaag had ik een afspraak met Wiegert om een dagje te gaan vogelen, en het weer leek goed te worden voor vogeltrek: een matig zuidoostenwindje en lekker helder weer met een graad of 19. Dus besloten we naar de Maasvlakte te gaan. Om zeven uur vertrokken we, rond acht uur waren we ter plaatse bij het Luzerneveld. We begonnen met het checken van de bosjes op het veld daar tegenover en al snel kwamen we erachter dat het behoorlijk vol met vogels zat. Vooral Zanglijsters en Koperwieken waren talrijk, maar ook Vinken, Tjiftjaffen, Heggenmussen, Roodborsten en dergelijke waren goed vertegenwoordigd. Groepjes Graspiepers zaten op het veld en vele Veldleeuweriken vlogen over. Ook twee Kramsvogels en een groepje Kolganzen vlogen over ons heen.
Mijn eerste jaarsoort was een Slechtvalk die op een mast bij het Luzerneveld ging zitten. Ver weg, maar herkenbaar. Later op de dag konden we nog genieten van een andere, veel mooiere Slechtvalk, die ruzie maakte met een Zwarte Kraai en keer op keer laag over ons heen kwam vliegen.
Slechtvalk.
We checkten de basaltblokken langs de dijk, waar nog weleens zangertjes tussen willen zitten, en vonden er een Tjiftjaf, een paar Witte Kwikstaarten en twee fraaie Oeverpiepers, die ook nog een jaarsoort voor me waren. Op het Luzerneveld zelf was het erg rustig, zodat we ons verplaatsten naar het Arendbuizerdveld. Het eerste wat we hier zagen was een wijfjestype 'ringtail'-kiekendief, die van ons af vloog. Deze zag er slank uit, had een licht oranjeachtige onderzijde die ongestreept leek, dus uiteraard keken we of we er geen Steppekiek van konden maken. Maar het leek me dat de vogel te weinig oranje was aan de onderkant en bovendien zagen we in het veld geen donkere boa. Dus noteerden we hem als Blauwe Kiekendief, waarvan we later nog een fraai mannetje en een wijfje zagen. Toen we later dat vrouwtje Blauwe zagen, dat toch echt geen oranjeachtige tint op de onderzijde vertoonde en daar gestreept was, nam ik me voor om die kieken thuis nog eens goed uit te zoeken. Toen ik de boeken en foto's op waarneming checkte, zag ik dat wijfjes en juveniele Blauwe inderdaad geen egale oranjeachtige tint hebben op de onderzijde, maar daar gestreept zijn. Gelukkig had Wiegert een paar, weliswaar slechte, foto's van de kiek weten te maken, en daaruit bleek dat de vogel vier zichtbare handpennen had en toch een brede, donkere boa leek te hebben. Terwijl ik de foto's van Wiegert zat te bekijken kreeg ik een verlate alert van waarneming.nl binnen van... een juveniele Steppekiek op dezelfde plaats! Nu telt dat natuurlijk niet mee voor de determinatie, maar aan de andere kant: toeval bestaat niet.
Paardenbijter.
Steppekiek dus, bij nader inzien, maar toch! Intussen kwam de ene na de andere golf trekvogels in de vorm van (vooral) Vinken, Veldleeuweriken en Zanglijsters over ons heen, en dus gingen we een tijdje op het dijkje staan. We hoorden een Boomleeuwerik en zagen 'm landen en er zaten Kepen tussen de Vinken. Na een tijdje besloten we toch maar verderop te gaan, naar de plek waar een tijdje terug de Rosse Waaierstaart was gezien. Dat bleek een erg spannende plek te zijn, waar veel zangers zaten. Erg fraai was een groep van vijftien overvliegende Grote Zilverreigers en de al eerder genoemde Slechtvalk die ruziede met een Zwarte Kraai. We hoorden Baardmannetjes en Kruisbekken en een Smelleken kwam overgevlogen.
Als laatste checkten we het paadje langs de Westplaat. Hier was het redelijk rustig, maar wel hadden we er wat vlinders (Atalanta, Bont Zandoogje, Citroenvlinder en Dagpauwoog) en liet een Paardenbijter zich leuk fotograferen. We vonden nog wat resten van een dode Kerkuil, die gisteren al was aangetroffen en grotendeels waarschijnlijk was meegenomen. En uiteindelijk kwam hij er toch nog uit: de Bladkoning! Een paar minuten zat hij aan een stuk door te roepen, vlakbij ons in de dichte struiken, zonder dat we hem zagen. Toen was hij stil en onvindbaar. Wiegert heeft wel een fraaie geluidsopname kunnen maken. Op dezelfde plek hoorden we een Goudvink roepen, maar ook die bleef uit beeld.
Halverwege de middag gingen we weer op huis aan. Het was een heerlijk dagje geweest op de Maasvlakte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten