vrijdag 5 augustus 2016

05-08-2016: Zwervers zoeken.

Zwervende Pantserjuffer, een nieuwe libellensoort voor mij!
Er zitten al een tijdje Zwervende Pantserjuffers bij een duinplas in de Kapittelduinen van Hoek van Holland, en omdat dat nog een gloednieuwe libellensoort voor mij was, zat ik al een aantal dagen met smart te wachten op een beetje aardig weer, zodat ik er op af kon. Vandaag was het zo ver. Eindelijk scheen het zonnetje weer eens vanmorgen en de voorspellingen waren heel aardig. Ik stapte om tien voor negen in de trein en om half elf was ik in Hoek van Holland.
Ik liep langs de Berghaven, en daar zat tot mijn verrassing een Grote Gele Kwikstaart langs het kantje. Naar Huiskraaien heb ik vandaag tevergeefs uitgekeken. Het zal toch niet zo zijn dat ze nu allemaal afgeschoten zijn? Ik hoop het niet.
Zwervende Heidelibel. Ze lieten zich leuk fotograferen.
Toen ik aan de rand van de duinen kwam, zag ik meteen een Zwartsprietdikkopje zitten, en dat was nog een vlinderjaarsoort. Ook een Distelvlinder liet zich zien. Ik liep snel door naar de duinplas waar al die leuke libellen moesten zitten, want behalve die Zwervende Pantsers waren er hier ook nog Zwervende Heidelibellen, Tengere Grasjuffers en Tangpantserjuffers gezien. Een heel scala aan leuke libellensoorten dus, want geen van deze soorten heb ik veel gezien in Nederland.
Enfin, aangekomen bij de plas zag ik direct een pantserjuffer zitten en jawel: daar was mijn nieuwe soort, de Zwervende Pantserjuffer! Erg fijn dat ik niet al te lang in spanning hoefde te zitten. Ik zag er tijdens het rondlopen van de plas zeker een stuk of dertig, en er gingen diverse exemplaren bereidwillig op de foto.
Mannetje Tengere Grasjuffer.
Ik checkte alle Lantaarntjes (en dat waren er veel) op Tengere Grasjuffers en na een tijdje had ik succes: een mannetje liet zich zien en fotograferen. Later volgden er nog een mannetje en een mooi oranje vrouwtje, maar die hadden geen zin in een fotosessie. Intussen fladderden er vlinders langs: Oranje Zandoogje, Bruin Zandoogje, Dagpauwoog en Klein Geaderd Witje. Vele heidelibellen lieten zich zien, maar vooralsnog waren dat alleen Bruinrode - en Bloedrode Heidelibellen. Pas achteraan de plas, op een uitgedroogd stukje met lage begroeiing, was het raak. Zeker twintig, misschien wel meer, Zwervende Heidelibellen hingen er rond. Opvallend was dat het allemaal vrouwtjestypen waren, ik heb geen enkel uitgekleurd mannetje gevonden en ik heb er toch goed naar gezocht. Maar goed, met de vrouwtjes vermaakte ik me ook prima, want het waren heerlijke fotomodellen.
Zwervende Heidelibel.
Toen ik klaar was met de Zwervende Heidelibellen liep ik langzaam terug en fotografeerde nog een aantal Zwervende Pantsers. Mijn zoektocht naar de Tangpantserjuffer leverde echter niets op: alle pantsers die ik determineerbaar te zien kreeg, waren Zwervende. Maar goed, met drie uit vier, waaronder de nieuwe soort, mocht ik niet mopperen. Ik zag nog een Struiksprinkhaan en een Bont Zandoogje, en liep daarna terug naar het station. Het waren een paar heerlijke uurtjes geweest.
Zwervende Pantserjuffer.
... en nog een Zwervende Pantserjuffer.

2 opmerkingen: