zondag 24 juli 2016

24-07-2016: Paar uurtjes Lappenheide.

Een oud vrouwtje Gewone Oeverlibel.
Vanmiddag rond een uur of een brak toch de zon door en de temperatuur was aangenaam, dus ik fietste even naar Lappenheide om daar de vogel-, vlinder- en libellenstand te checken. Het aantal vlinders en libellen viel toch weer wat tegen, zoals eigenlijk bijna de hele tijd hier in de streek. Leuk was wel dat er een Icarusblauwtje rondvloog. Twee Boomblauwtjes en een Landkaartje waren ook leuk, en verder waren er qua vlinders alleen de aller-algemeenste. Ook qua libellen was het sappelen: slechts een paar heidelibellen, wat Gewone Oevers, Grote Keizers en Bruine Glaasjes.
Kievit, oud.
Gelukkig liet een aantal beestjes zich wel fotograferen. Een Kievit met een jong ging bereidwillig op de foto, evenals een jonge Bruine Kiekendief, waarvan er zeker twee juvenielen rondvlogen, samen met het ouderpaar. Een alarmerende Kleine Plevier maakte duidelijk dat ook hij waarschijnlijk jongen had, en ook waren er alweer een Witgat en twee Oeverlopers aanwezig, als voorboden van de najaarstrek. Een flinke zwerm Boerenzwaluwen foerageerde boven het gebied.
Kievit, jong.
Ik had gehoopt op Blauwe Glazenmaker, Viervlek of bijvoorbeeld Oranje Luzernevlinder, die ik hier vorig jaar allemaal had. Maar helaas, die moeten nog even wachten op toetreding tot de jaarlijst 2016. Het was toch lekker om er even uit te zijn.
Jonge Bruine Kiekendief.
Steenrode Heidelibel, vrouwtje.

1 opmerking: