dinsdag 24 mei 2016

24-05-2016: Een prehistorisch ogend beestje.

Witte Kwik bij Lappenheide.
Na zoveel dagen binnen te hebben gezeten en om diverse redenen, waarvan de bereikbaarheid van de verblijfplaatsen van al die leukerds de belangrijkste was, zo'n beetje alle goeie soorten van de laatste tijd (Steltstrandloper, Vale Gier, Woestijnplevier, Rode Rotslijster, Amerikaanse Goudplevier) te hebben gemist, was het vandaag de hoogste tijd om weer eens op de fiets te stappen. Dan maar zelf proberen iets moois te vinden. En ach, eigenlijk vind je, als je eenmaal buiten bent, altijd wel iets leuks, ook al is het dan misschien niet nieuw.
Vandaag begon ik bij Lappenheide, waar acht Kluten, twee Koekoeken, een stel Huiszwaluwen, twee Kleine Plevieren en drie Bergeenden de leukste soorten waren. Via Acquoy reed ik naar de Langendijk, waar ik verwoede pogingen deed een vlakbij de weg zingende Bosrietzanger in de kijker te krijgen, maar hij liet zich niet zien. Ook de Tuinfluiter zingt er nog steeds.
Lantaarntje langs de Nieuwe Zuiderlingedijk.
Ik fietste verder langs de Nieuwe Zuiderlingedijk, waar ik mijn twee vlinder- en libellenplekjes wilde bezoeken. Nog voor ik daar aankwam vloog er al een Bruine Korenbout langs de dijk, die nog even ging zitten ook, zodat ik hem goed kon bekijken. Pas mijn tweede libellensoort van 2016. Er kwamen nog drie soorten juffers bij vandaag: Lantaarntje, Variabele Waterjuffer en Grote Roodoogjuffer. Van de vlinders wilde het Klein Geaderd Witje leuk op de plaat, en dat was tevens de enige vlindersoort die ik vandaag zag. Het was namelijk nog erg fris, bewolkt en met een flinke bries uit het noorden. Tegenover paadje één zong weer een Cetti's Zanger. Paadje twee leverde de grootste verrassing van vandaag op. Er kroop iets groots voor me uit op het pad, zeker een centimeter of 15 à 20. Toen ik beter keek zag ik dat het een kreeft was! Dat moest een rivierkreeft zijn, een groep waarvan ik totaal geen verstand heb, maar na een paar foto's op het forum van waarneming.nl te hebben gepost kreeg ik de mededeling dat het hier de Gestreepte Rivierkreeft betreft.
Gestreepte Rivierkreeft.
Deze rivierkreeft-soort is behoorlijk zeldzaam, maar is wel een exoot. Uit Amerika, meen ik. Niet dat dat iets afdeed aan zijn indrukwekkende verschijning overigens. Ik vond het een schitterend beest om te zien met z'n prehistorische uiterlijk. Ik heb er dan ook heel wat foto's van zitten maken.
Lekker prehistorisch bekkie!
Verder determineerde ik nog wat bloeiende plantjes vandaag, wat ook altijd een leuke bezigheid is. Geen jaarsoorten op vogelgebied, maar de kreeft en de vier nieuwe libellensoorten voor mijn jaarlijst 2016 maakten veel goed. En het was heerlijk om weer even in het veld te zijn.
Klein Geaderd Witje.

2 opmerkingen:

  1. weer een geweldig mooie dag,maar z,on rivierkreeft leeft dus ook gewoon op het land. ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat hij onderweg was van het ene naar het andere water, Bas. Want het zijn in principe wel dieren die in het water leven.

    BeantwoordenVerwijderen