zondag 6 maart 2016

06-03-2016: Rondje Zuid-Holland

Ondanks het sombere weer liet een Brilduiker zich toch nog aardig fotograferen op de Starrevaart.
Er stond vandaag een dagje vogelen met René en Koert op het programma en, mede gezien het feit dat de treinenloop door werkzaamheden deels was ontregeld en we dus creatief moesten zijn met het vinden van een ontmoetingspunt, besloten we in Leiden af te spreken en dan een rondje Zuid-Holland te doen.
Om even over negenen kwam ik na een lange treinreis in Leiden aan, waar mijn vogelvrienden al stonden te wachten. Als eerste doel hadden we de vogelplas Starrevaart bij Leidschendam uitgekozen vanwege de drie Zwarte Ibissen die daar al een hele tijd huizen. Vanuit de verte zagen we ze al zitten op het eilandje voor de hut, maar natuurlijk liepen we naar de vogelhut om ze beter te kunnen zien en om op zoek te gaan naar andere (jaar)soorten.
Halverwege de wandeling naar de hut zag ik ineens een vliegende Roerdomp op ons af komen! Dat was een prachtige verrassing, want die hadden we al een tijdje niet meer gezien. Wel gehoord, in het voorjaar, maar zo'n gluiperd zien is natuurlijk veel leuker. De Roerdomp cirkelde even boven ons om daarna verderop te vliegen en in het riet te landen. Zo, dat was een mooi begin!
Twee van de drie Zwarte Ibissen.
Een tijdje speuren vanuit de vogelhut leverde onder meer een paartje Nonnetjes op, enkele fotogenieke Brilduikers, een paartje Rosse Stekelstaarten en een hele hoop Grutto's, Kieviten en Scholeksters.
Daarna was het de hoogste tijd om richting Scheveningen te gaan, waar de Grote Burgemeester op het programma stond. Het kostte enige moeite om ons een weg door Den Haag te banen, waar een of ander sportevenement het verkeer totaal ontwrichtte, maar eenmaal in de vissershaven was de burgemeester snel gevonden. Een eerste blik over de haven leverde niets op, maar net toen we in de auto wilden stappen om naar de andere kant van de haven te rijden, zag ik 'm vlak boven ons op een lantaarnpaal zitten.
De burgemeester van Scheveningen.
We voerden wat brood, maar kregen de burg niet zo ver dat hij lekker op de grond kwam zitten voor een foto, en aangezien het begon te regenen gingen we verderop, naar de Maasvlakte, waar de Arendbuizerd hopelijk op ons wachtte.
Dat was eigenlijk de enige tegenvaller van de dag. Een Ruigpootbuizerd liet zich fraai en langdurig zien, twee Blauwe Kiekendieven gaven een show weg en werden op de huid gezeten door een kraai, twee Buizerden zweefden boven de dijk, maar van de Arendbuizerd geen spoor. Toen het na geruime tijd zoeken ook nog begon te plenzen van de regen en het er niet naar uitzag dat het snel weer droog zou worden, hielden we het maar voor gezien. Het was een mooie en gezellige vogeldag geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten