zaterdag 13 februari 2016

13-02-2016: Roodkeelnachtegaal en vleermuizen

Toen we vanmorgen in Hoogwoud arriveerden zat de Roodkeelnachtegaal te zingen!
Vandaag stond een dagje vogelen met Wiegert op het programma, en aangezien hij er nog steeds niet toe was gekomen om de Roodkeelnachtegaal te bezoeken, werd dat uiteraard ons eerste doel. Bij Camperduin waren ook nog allerlei leuke soorten gezien, zoals Kleine Geelpootruiter en Dwerggans, zodat we dachten dat we ons wel een dagje zouden vermaken in de kop van Noord-Holland. Het zou iets anders lopen, maar laat ik bij het begin beginnen.
Om half acht vertrokken we om krap anderhalf uur later aan te schuiven bij enkele vogelaars die al bij de Roodkeelnachtegaal stonden te kijken. De vogel zat relaxed in een vliertje te zingen! Dat was nog eens vlot scoren en nadat we de vogel een tijdje hadden bekeken en een paar foto's hadden gemaakt (wat nog niet meeviel door het donkere weer), gingen we eerst maar eens richting Camperduin.
Baardvleermuis in winterslaap.
In de polders rond de Putten zochten we ons een slag in de rondte naar de eerder genoemde leuke soorten, maar aangezien het vannacht had gevroren lagen de drassige weilandjes waar de geelpootruiter gister nog rondstapte er bevroren en ontdaan van steltlopers bij. Ook de Dwergganzen waren vandaag in geen velden of wegen te bekennen. Wel telden we in totaal zeker veertien Witbuikrotganzen, en dat is toch ook erg leuk. Ook een groep Goudplevieren kon onze waardering wegdragen, want zij waren een jaarsoort, hetgeen ook gold voor de vijf Kluten die in de Putten stonden te kleumen.
Het keeltje van de Roodkeelnachtegaal wordt steeds roder.
Maar verder leverde ons gezoek niet veel op. Terug naar de Roodkeelnachtegaal dan maar, in de hoop dat het er nu rustig was en dat we lekker aan de fotografie konden. Maar helaas, het was er juist bijzonder druk en we wilden het al voor gezien houden toen de vogel onverhoeds kwam aanvliegen en landde in een boompje vlak achter ons, waar hij zich enkele malen aardig liet platen. Daarna vonden we het welletjes en reden terug naar de eigen regio, waar we twee plaatsen bezochten waar vleermuizen overwinteren. Die plekken zal ik, om verstoring te voorkomen, niet noemen, maar op plek 1 hingen vier Baardvleermuisjes te slapen en op plek 2 een Gewone Grootoorvleermuis. Beide soorten had ik nog nooit in levenden lijve gezien, en het was dan ook puur genieten.
Gewone Grootoorvleermuis.
We liepen ook nog een IJsvogel tegen het fraaie lijf, en ondanks dat we eerder thuis waren dan gepland, waren we bijzonder tevreden over deze dag!
De Baardvleermuis is een piepklein vleermuisje.
Van de Gewone Grootoorvleermuis zijn in winterslaap alleen de binnenste oorschelpen te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten