zondag 31 januari 2016

31-01-2016: Hybride flamingo bij Everdingen

De flamingo gaf een spectaculaire vliegshow weg.
Er zit al een paar dagen een flamingo in de uiterwaarden bij Everdingen. Het is een hybride Flamingo x Chileense Flamingo, onder meer omdat hij teveel zwart op de snavel heeft voor een zuivere (Europese) Flamingo en te flets roze is voor een Chileense. De vogel is geringd met een rode plastic ring aan de rechter poot met inscriptie ZV47 en heeft links een metalen ring. De afkorting ZV staat voor 'Zwillbrocker Venn'. Dit ven ligt net over de grens in Duitsland en er broeden al jarenlang flamingo's, zowel Europese, Chileense als Caribische. Kruisingen komen bij deze flamingo's regelmatig voor.
Zo'n kruising telt weliswaar niet voor de lijst, maar een flamingo in je eigen streek, welke dan ook, kun je toch niet laten lopen en dus ging ik er vanmorgen na het ontbijt even met Cilja op af. Konden we meteen Chico uitlaten en kijken of de Velduil, die zich hier ook (erg) onregelmatig laat zien, misschien zo vriendelijk zou willen zijn. Of een Nonnetje, ook nog een jaarsoort.
Bij aankomst zag Cilja de flamingo meteen vliegen. Blijkbaar was hij opgeschrikt door het een of ander, want hij vloog samen met een hele zwik eenden almaar rondjes boven het gebied. Gelukkig was de zon net even doorgebroken en kon ik een paar aardige plaatjes schieten. Na een tijdje landde de vogel in de plas zonder dat duidelijk werd wie of wat de paniek had veroorzaakt.
We keken nog even naar hem en speurden toen verder het gebied af. We vonden onder meer vele Bergeenden en een aantal Pijlstaarten. Drie Sijsjes landden in een boom vlakbij me.
Een stukje verder langs de dijk zaten drie Grote Zaagbekken (twee man, een vrouw) en dook een Dodaars. We reden tot aan de stuw van Hagestein en gingen daarna terug naar huis, want de galerie moest vanmiddag open. Maar het was een leuk uitstapje geweest, ondanks dat de Velduil zich voor ons verborgen hield.

2 opmerkingen: