zondag 24 januari 2016

24-01-2016: Topdag in de delta

De Witkopgors liet zich vandaag mooi zien en fotograferen.
Met mijn vrienden Koert en René heb ik diverse tradities die betrekking hebben op het vogelen. Het Nieuwjaarsvogelen is er daar een van. Dan gaan we op een dag in januari een dagje keihard werken aan de nieuwe jaarlijst. Deze keer viel het Nieuwjaarsvogelen een beetje laat, zodat ik al een hele berg jaarsoorten binnen had en ook Koert en René hadden al een en ander op de jaarlijst staan. Maar in de delta waren nog genoeg leuke soorten te scoren, dus dat werd onze bestemming.
Ter hoogte van Nieuwe Tonge begon het al. We moesten vol in de remmen voor een prachtig mannetje Blauwe Kiekendief. En zo'n mooi, volwassen mannetje zie je toch veel minder vaak dan de vrouwtjestypen.
Onze eerste bestemming was de Zuiddijk bij Ouwerkerk, waar al enige tijd een Ruigpootbuizerd verblijft. Bij aankomst scoorden we soepeltjes een paar Kleine Zilverreigers voor de jaarlijst en er stonden grote groepen Rot-, Brand-, Kol- en Grauwe Ganzen in het land, waar we echter niets bijzonders tussen vonden. Na enige tijd vergeefs zoeken zag ik ineens een stukje verder de Ruigpoot biddend boven de dijk hangen, waarbij hij werd gepest door meeuwen. Zo liet hij zich korte tijd goed bekijken, waarna hij achter de dijk verdween en wij verderop gingen.
Nog een keer de Witkopgors.
Vlak voorbij het plaatsje Ouwerkerk moesten we weer in de remmen voor een clubje van tien Kleine Zwanen. Erg mooi altijd. Aan de andere kant van de weg stond een groep Knobbelzwanen, maar Wilde zaten er helaas in geen van beide groepen.
De volgende bestemming was het schor van Wilhelminadorp, waar nog steeds de Witkopgors verblijft, en nog afgezien van het feit dat dat een toffe jaarsoort is, wilde ik ook graag wat betere foto's van 'm maken dan ik de laatste keer had gedaan. Het was een intikkertje: er stonden al vogelaars naar hem (eigenlijk haar) te kijken, de vogel zat op korte afstand en liet zich, ondanks het sombere, nevelige en bij vlagen miezerige weer, redelijk platen. Daar was ik erg blij mee. Intussen had ik aan de andere kant van de dijk een groep Toendrarietganzen gevonden, alweer een jaarsoort.
Daarna reden we met gezwinde spoed naar Neeltje Jans, waar ons eigenlijk de enige teleurstelling van de dag wachtte: de Zwarte Zeekoet liet zich niet zien. Het vinden van een Kuifaalscholver was vandaag geen sinecure, maar uiteindelijk vonden we er zelfs twee. Een Gewone Zeehond lag in de Vluchthaven, her en der zwommen Dodaarsjes en leuk was een Kleine Mantelmeeuw, want die was weer een jaarsoort.
De Dwerggors van Battenoord.
We waren meer tijd kwijt op Neeltje Jans dan ons lief was, en het was alweer lang en breed lunchtijd toen we er klaar waren. Na de lunch reden we snel naar de Brouwersdam, waar we direct een Grote Stern langs zagen vliegen: opnieuw een jaarsoort. Een Grijze Zeehond verbleef bij de spuisluis, het miegelde van de Brilduikers, Middelste Zaagbekken en Kuifduikers en bij het haventje Noord vond René heel knap een IJsduiker! Wat zijn dat toch een gevaartes! De IJsduiker liet zich prachtig zien, veel beter dan onlangs.
De laatste bestemming was Battenoord. Onderweg stuitten we op een vrouw Bruine Kiekendief. Aangekomen te Battenoord gingen we eerst op zoek naar de Europese Kanaries. Het kostte even tijd, maar dan heb je ook wat: we zagen ze vliegend en zittend en hoorden ze eigenlijk constant roepen. Het waren er minimaal drie, maar het zou ons niet verbazen als er een stuk of vijf, of misschien zelfs wel meer, zaten.
Nog even snel naar de Flamingo's, dachten we, want die Dwerggors was al een week niet meer gemeld en de Fraters worden verborgen op waarneming.nl en ik wist eigenlijk niet of ze er nog zaten. De Flamingo's (in drie verschillende soorten) waren natuurlijk een inkoppertje. Ik ging even op zoek naar de Fraters en - bingo! Daar zaten de drie Fraters in een vlier. Eentje zat er zelfs een beetje te zingen. Ik riep de jongens erbij en ze lieten zich fantastisch bekijken. Toen kwam er ineens een ander klein vogeltje bij ze zitten en tot ons grote genoegen was dat de Dwerggors, waarvan we dachten dat die er niet meer zou zitten. Voor René was hij zelfs nog een nieuwe voor Nederland, dus we besloten de dag op het hoogtepunt. Het was een prachtig dagje in de delta!
Uw verslaggever in actie op Neeltje Jans. Zoeken naar Kuifali's. (Foto: René Lieverse).
En tenslotte nog een keer de Witkopgors!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten